Παρασκευή, 26-Νοε-2021 08:05
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Της Σοφίας Κωστάρα
Με τα νέα μέτρα να βρίσκονται σε εφαρμογή μόλις από την Δευτέρα και την αγωνία όλων να δούμε ποια θα είναι η απόδοσή τους τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κάνουμε χαλαρά Χριστούγεννα με την κοινωνία ανοιχτή, κατανοούμε ότι είναι σημαντικό όλοι από κοινού να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τη διασπορά.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξητική πορεία από τις αρχές Οκτωβρίου στην Ευρώπη. Οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται επισήμως δεν ήταν ποτέ τόσο πολλές (369.915 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, +14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) – αλλά οι διαγνωστικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί πολύ από την άνοιξη του 2020.
Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, να χρησιμοποιούνται μαζικά μάσκες και να εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Οργανισμός εκφράζει φόβους για 700.000 επιπλέον θανάτους στην περιοχή έως την άνοιξη.
Άρα, τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να συστρατευτούμε σε αυτόν τον πιο σημαντικό αγώνα για την καθήλωση της πανδημίας. Οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η καθηγήτρια, κ. Αθηνά Λινού, μιλά για μέτρα προστασίας που πρέπει καθένας ατομικά να παίρνει και να φροντίζει να τηρεί. Θέτει στο τραπέζι το θέμα των σχολείων εκ νέου, των ΜΜΜ, αλλά και της χρήσης μάσκας παντού.
"Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το διάστημα να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε ο καθένας, όσο μπορεί στα μέτρα τα δικά του, την επαφή με άλλους ανθρώπους χωρίς μέτρα, τη μετάδοση, δηλαδή, της πανδημίας", λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
"Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, προσέχουμε τις επαφές. Δεν συγχρωτιζόμαστε. Προσέχουμε. Και το δεύτερο πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν αρχίσουμε και έχουμε συμπτώματα. Δηλαδή, δεν περιμένουμε 8 μέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε νωρίτερα για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν. Στο γιατρό της περιοχής, στο Περιφερικό Ιατρείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό, σε κάποιον γιατρό να μας δει αν έχουμε συμπτώματα. Είναι σημαντικό, ειδικά στη Β. Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά".
Από την άλλη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως "το εντατικό testing που εφαρμόζουμε στη χώρα μας, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε".
Βέβαια, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να διατηρήσουν την χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας για να αποφύγουν την έκθεσή τους στον ιό αλλά και την μετάδοση από τους ίδιους σε άλλους τους περιβάλλοντός τους.
Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ανησυχία για την εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που ανέπτυξαν κάποιοι εμβολιασμένοι που θεώρησαν ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας. Έκανε έκκληση προς όλους τους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.