Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 22:21

  Η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο ή θάνατο από COVID-19

  Η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο ή θάνατο από COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρώπη εξακολουθεί να  βρίσκεται σε αυξημένη επιδημικότητα με τις χώρες που έχουν, ωστόσο, ξεπεράσει το 80% στο ποσοστό του εμβολιασμού των ενηλίκων, να έχουν σαφέστατα χαμηλή και διαχειρίσιμη πίεση στα συστήματα υγείας.

  Καθοριστικός παράγοντας της πίεσης στο σύστημα υγείας και στη θνησιμότητα πλέον, είναι  το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων  και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών.

  Από την άλλη, ο καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις πιο κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, δηλαδή τις μικρότερες από 60 έτη ηλικίες. 

  Βλέπουμε, λοιπον, ότι οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στη διασπορά, όπως πάντα, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση του συστήματος υγείας. Όσες χώρες δεν φτάσουν σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Μια ιδιαίτερη αναφορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο και πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες έκανε σήμερα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. "Υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες. Το άσχημο είναι ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος.

  Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός εισβάλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν παραδείγματα όπου κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας." Τι πρέπει να προσέξει κανείς; Αν υπάρξει θάνατος μέσα σε μία οικογένεια, πρέπει να είναι σε επιφυλακή όλοι, παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια.

  Ο εμβολιασμός και μόνο μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες που επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τη στήριξη των νεότερων μελών κάθε οικογένειας.

  Σ. Κωστάρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ