Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 08:05

  "Συλλήψεις αντιεμβολιαστών" που παρασέρνουν με fake news πολίτες, με όπλο τη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα

  "Συλλήψεις αντιεμβολιαστών" που παρασέρνουν με fake news πολίτες, με όπλο τη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Η περίπτωση του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη είναι η πρώτη που βρήκε εφαρμογή η νέα μορφή της διάταξης του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο δικηγόρος αποτελεί άλλωστε την πρώτη, από τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και αφορά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του αντιμεβολιαστικού – διαδυκτιακού - κύματος.

  Ήδη η Δικαιοσύνη αναπτύσσει ένα ευρύ σχέδιο εντοπισμού και σύλληψης γνωστών αντιεμβολιαστών που έχουν στήσει "μαγαζί” παραπληροφόρησης και ταυτόχρονα - πιθανόν - οικονομικής εκμετάλλευσης πολιτών που διατηρούν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους.

  Βασικό γρανάζι σε αυτό το σχηματισμό μάχης είναι βέβαια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που συλλέγει το υλικό το οποίο διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους συγκεκριμένους - γνωστούς - αντιεμβολιαστές να απευθύνονται σε ένα ευρύ ακροατήριο και να το παρακινεί σε πράξεις που - εν τέλει - τους θέτει σε κίνδυνο για την υγεία τους.

  Μέθοδος

  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένοι αντιεμβολιαστές παροτρύνουν πολίτες να μην εμβολιάζονται ή να μην δέχονται ιατρικές υπηρεσίες για την πανδημία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και των άλλων. Παράλληλα ερευνώνται και σοβαρές καταγγελίες για προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης των αντιεμβολιαστών, μέσω στησίματος μιας νομικής βιομηχανίας σε βάρος γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ή ακόμα και με άλλες μεθόδους ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς που φέρονται να έχουν καταγγελθεί.

  Η πρώτη δίωξη

  Χθες ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον covid 19, μετά την ψήφιση της νέας μορφής της διάταξης του άρθρου 191 ΠΚ, σε βάρος του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη με την επιβαρυντική περίσταση της κατ΄εξακολούθησης διάπραξης του αδικήματος. Το αδίκημα διώκεται ως πλημμέλημα και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή από 6 μήνες έως 5 χρόνια εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε ακροατήριο και κριθεί ένοχος. Ο δικηγόρος φέρεται ως αρνητής του κορονοϊού και σύμφωνα με τις καταγγελίες, τάσσεται και κατά της διασωλήνωσης των ασθενών, υποστηρίζοντας πως γίνονται χωρίς λόγο.

  Η διάταξη

  Όπως επισημαίνουν πάντως εισαγγελικές πηγές, η διαδικασία για την εκκίνηση της επιχείρησης συλλήψεων αντιεμβολιαστώ , έγινε μετά την ψήφιση της νέας διάταξης του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η οποία δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από τον Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Η διαφοροποίηση είναι πως στην συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται ρητά στα προστατευόμενα πεδία και η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθώς (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση) "έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς φημών και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας”.

  Η διάταξη αναφέρει:

  "Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

  Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

  Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή."

  Η προηγούμενη διάταξη ανέφερε:

  "1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

  Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας”.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων covid στον δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ