Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 08:57

  Γιατί η κυβέρνηση αυξάνει περαιτέρω την πίεση προς τους ανεμβολίαστους - Τα μηνύματα Μητσοτάκη

  Μητσοτακης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μέσω ενός νέου πλαισίου παρεμβάσεων, ο χρονικός ορίζοντας του οποίου εκτείνεται πέραν της γιορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει περαιτέρω την πίεση προς τους ανεμβολίαστους, σε μία ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης του προγράμματος "Ελευθερία". Ο πρωθυπουργός, μέσω του νέου τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, περιέγραψε τον οδικό χάρτη των επόμενων δύο μηνών στο κρίσιμο μέτωπο της διαχείρισης του πανδημικού ιού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, που, ενδεχομένως, θα προκαλούσαν αντιδράσεις και θα περιόριζαν την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές. Από την ερχόμενη Δευτέρα, στην καθημερινότητα των πολιτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν ορθώνονται… συμπληγάδες. Καθώς, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που καταγράφονται στα δάχτυλα του ενός χεριού, δε θα έχουν πρόσβαση σε κανένα κλειστό χώρο.

  Με τον κορονοϊό να βρίσκεται σε έξαρση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλο απευθύνουν μηνύματα στους πολίτες τους. Και αυτόν, ακριβώς, το δρόμο επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αυτό έπραττε σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος του πρωθυπουργού, λοιπόν, ήταν να ενημερώσει τους πολίτες, προκειμένου να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της πανδημίας. Και από τις ανακοινώσεις ου ξεχωρίζουν πέντε σημεία:

  -Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Όσον αφορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

  -Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

  -Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο.

  -Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.

  -Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  "Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ηλικίες άνω των 60 να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

  Τρία είναι τα βασικά δεδομένα που μπορεί να κρατήσει κάποιος στον απόηχο του πρωθυπουργικού τηλεοπτικού μηνύματος:

  - Πρώτον: Ανοιχτή κοινωνία και οικονομία, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, σε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων, όπως αυτή στην ενέργεια.

  - Δεύτερον: Ενίσχυση του μηνύματος για τους εμβολιασμούς. Όχι μόνο για τις πρώτες δόσεις, αλλά κυρίως για τις αναμνηστικές, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές προκειμένου οι πολίτες να μη χάσουν την προστασία τους από την πανδημία. "Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς. Όπως έχω πει, περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια. Για αυτό και συνεχίζω να σας καλώ να ακούσετε τη φωνή της πραγματικότητας γύρω μας: τον θρήνο για την έγκυο και τα νέα παιδιά που χάσαμε. Τα λόγια όσων πίστεψαν σε ψέματα και έζησαν τη φρίκη της Εντατικής. Αλλά και την αγωνία των γιατρών μας. Σας καλώ επίσης να γυρίσετε την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια. Η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη "αντίστασης" στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  - Τρίτον: Ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν στην παρούσα χρονική συγκυρία τη μεγαλύτερη πίεση από πλευράς εισαγωγών και διασωληνώσεων. "Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών…Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή", σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνο εάν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. "Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας", επεσήμανε. 

  Διαβάστε ακόμη:
  Κ. Μητσοτάκης: Νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους - Πού μπαίνουν, από πού αποκλείονται

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ