Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 14:44

  Θ. Ζαούτης: Μικρή σταθεροποίηση στους δείκτες της πανδημίας - Γιατί μολύνονται περισσότερο οι ηλικίες 18-59

  Θ. Ζαούτης: Το κύριο όπλο που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.52

  Αλλαγές θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες μέρες στον τρόπο με τον οποίο θα ανακοινώνονται τα καθημερινά ποσοστά θανάτων, διασωληνώσεων και κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, δηλαδή ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

  Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, βρισκόμαστε μεν στην κορύφωση του τέταρτος κύματος, με υψηλούς δείκτες, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται σταθεροποίηση, με προοπτική σταδιακής μείωσης, ενώ αυτό που τονίστηκε είναι ότι τα υψηλά νούμερα οφείλονται σε ένα σημαντικό βαθμό και στα πολλά τεστ που διεξάγονται ημερησίως.

  Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός θανάτου στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ακολουθούμε τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή εάν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό και επέλθει θάνατος, αυτός αποδίδεται στον κορονοϊό, ενώ αντιστοίχως στην Αγγλία, για παράδειγμα, εάν κάποιος πεθάνει έπειτα από 28 μέρες (από τη νόσηση), ο θάνατός του δεν δεν θα αποδοθεί στον COVID-19.  Από την άλλη, η Δανία θεωρεί θύμα του κορονοϊού μόνο τους ασθενείς που επιβεβαιώθηκαν με PCR. Ακόμη η Ισπανία καταγράφει ως νεκρούς covid μόνο όσα κρούσματα καταλήγουν σε νοσοκομεία. Αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το μοντέλο της Αγγλίας, θα είχαμε 20% λιγότερους θανάτους.

  Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι θα απευθύνει ερώτημα για να υπάρξει ενιαία καταγραφή θανάτων σε όλες τις χώρες στο ECDC.

  Απαραίτητη η τρίτη δόση

  Επίσης στην παρουσίαση που έκανε στον ΕΟΔΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, επισήμανε την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τη μείωση της ανοσίας μετά το πέρας εξαμήνου.

  Τόνισε δε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων".

  "Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση" επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

  Tο 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

  Εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο τα σχολεία

  Στη διάρκεια της παρουσίασης, τόσο ο κ. Ζαούτης όσο και ο κ. Παρασκευής σημείωσαν ότι το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων απέδωσε. "Η διασπορά του ιού στα σχολεία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω του ότι γίνεται υψηλό testing στους μαθητές, αλλά και λόγω του ότι υπάρχει βαθιά ενσυναίσθηση από την πλευρά των οικογενειών για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας”, τονίστηκε ενδεικτικά.

  Όπως σημειώθηκε τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν υπάρχει επομένως μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και με βάση τα στοιχεία, η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ