Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 07:50

  Η απόφαση του ΣτΕ και η διάταξη για τις μολότοφ ενόψει Πολυτεχνείου

  Η απόφαση του ΣτΕ και η διάταξη για τις μολότοφ ενόψει Πολυτεχνείου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Οι 9 αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που μετά απο 13 χρόνια, που δικαίωσε τους πολύπαθους επιχειρηματίες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στα "Δεκεμβριανά” που ακολούθησαν την δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου, είναι η πρώτη, τόσο σαφής, απάντηση της Δικαιοσύνης για το ρόλο της αστυνομίας απέναντι στη δράση "κουκουλοφόρων”.

  Για τους ίδιους τους επιχειρηματίες που είδαν να σπάζονται οι περιουσίες τους μπορεί να παίζει ρόλο η υψηλή αποζημίωση, αλλά όλους τους άλλους παίζει τελικά ρόλο η περιγραφή απο τους δικαστές της στάσης που πρέπει να τηρεί η αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις. Και αυτή η περιγραφή, σαφής και χωρις ενδοιασμούς, θυμίζει πως ρόλος των σωματων ασφαλείας είναι (και) η προστασία των περιουσιών των πολιτών.

  Πρόκειται για δικαστική συντριβή του δόγματος της "αμυντικής στάσης της αστυνομίας” που εκφράστηκε το 2008 απο τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο.

  Πρόκειται επισης για ενα σαφές μήνυμα ενόψει του σημερινού εορτασμού του Πολυτεχνείου απο τη Δικαιοσύνη προς την αστυνομία: "Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου".

  Οι μολότοφ

  Την ίδια στιγμή με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα την περασμένη Πέμπτη, στο οπλοστάσιο των αρχών, ενόψει της ίδιας σημερινής συγκυρίας, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα διάταξη- μηνυμα μπρος τους κουκουλοφόρους:

  Με τη νεα διάταξη μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή μολότοφ στη διάρκεια πορειών ή δημόσιας συνάθροισης, ανεξάρτητα αν ο δράστης διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε το 2019. Η διάταξη επιβάλλει κάθειρξη έως 10 χρόνια σε όποιον κατέχει μολότοφ σε δημόσιες συναθροίσεις, πορείες κλπ.

  Η διάταξη έχει ως εξής:

  Άρθρο 272

  Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

  1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

  2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων

  3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ