Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 07:56

  Ποινή έως 3 χρόνια στους δράστες ενδοικογενειακής βίας που παραβιάζουν απαγόρευση προσέγγισης του θύματος

  Τσιάρας 20.05.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Διαφορετική προσέγγιση στην ενδοικογενειακή βία πριν αυτή οξυνθεί σε βαρύτερες μορφές της, θεσπίζει μια σημαντική νομοτεχνική βελτίωση που καθιερώνει απειλή φυλάκισης έως 3 χρόνια για τις περιπτώσεις παραβίασης της απόφασης πολιτικού δικαστηρίου που απαγορεύει σε δράστες ενδοικογενειακής βίας να προσεγγίζουν ή να επικοινωνούν με το θύμα τους.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ενέταξε την νομοτεχνική βελτιώση της τελευταίας στιγμής και με αυτή γίνεται αξιόποινη η συγκεκριμένη πράξη.

  Συνήθως οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (π.χ απαγόρευση να πλησιάσει το θύμα σε 150 μέτρα κλπ) αλλά το αξιόποινο ειχε εξαλειφθεί, συνεπώς η όποια παραβίαση από τον δράστη δεν είχε ποινικό αντίκρισμα.

  Όπως είπε ο κ.Τσιάρας στη Βουλή "η παραβίαση της δεν είχε αξιόποινο χαρακτήρα βάσει του ισχύοντος ΠΚ. Το καθιερώσαμε με νομοτεχνική ως ένδειξη της ευρύτατης νομοθετικής πρωτοβουλίας που ακολουθεί για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βιας κ την προστασία των θυμάτων της. Δέσμευση του υπουργείου και της πολιτείας είναι να κάνει το παν για να αποφευχθούν μελλοντικές γυναικοκτονίες".

  Η διάταξη

  Η νομοτεχνική έγινε στην τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή διευρύνονται οι υποθέσεις που ποινικοποιούνται διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και των συμφωνηθέντων και ενώπιον συμβολαιογράφου. Με τη νομοτεχνική και η παραβίαση απόφαση πολιτικού δικαστηρίου για περιπτώσεις απαγόρευσης προσέγγισης θα τιμωρείται έως 3 χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ