Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 18:29

  Αλλαγές στην ΕΥΠ: Αναλαμβάνει και την άμυνα σε κυβερνοεπιθέσεις ιστοσελίδων υπουργείων

  Αλλαγές στην ΕΥΠ: Αναλαμβάνει και την άμυνα σε κυβερνοεπιθέσεις ιστοσελίδων υπουργείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Η ΕΥΠ θα "απαντά” στις κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες και τα συστήματα των εποπτευόμενων υπηρεσιών των υπουργείων, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στον Οργανισμό της Ε.Υ.Π. με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

  "Ως ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT), εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφάλειας που καθορίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσίων φορέων της χώρας, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (CSIRT). Ειδικότερα, υποστηρίζει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα Υπουργεία και τιους εποτευόεμνους φορείς τους, με εξαίρεση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, εναντίον τους".

  Παράλληλα επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον οργανισμό της Ε.Υ.Π. αναφορικά με το υπαλληλικό προσωπικό. Δηλαδή η Μονάδα Διαχείρισης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) της Ε.Υ.Π., σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται, θα έχει πλέον στις αρμοδιότητες της τη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η σύνταξη των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης, ενώ θα υλοποιεί τις δράσεις αυτές ενεργώντας ως δικαιούχος.

  Διευκρινίζεται ότι το ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ. είναι αυτοτελής υπηρεσία αρμόδια να διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα, να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, να συντονίζει, καθώς και να παρακολουθεί και να μετέχει σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργεί τα κατάλληλα τεχνολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία και να τα παρέχει στην Ε.Υ.Π. και σε άλλους δημόσιους φορείς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ