Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 13:18

  Θ. Πλεύρης: "Επίταξη αν δεν αποδεχθούν την πρόσκληση εντός εβδομάδας οι ιδιώτες γιατροί"

  Live: Οι ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα, δήλωσε ο Θ. Πλεύρης.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς. 

  Χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών "έσχατο μέτρο" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.

  Για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν. "Όπως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρετικότητας, αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό στις θέσεις του παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό", τόνισε ο υπουργός Υγείας. Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται, για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.

  Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η πίεση στα νοσοκομεία είναι πιεστική αλλά διαχειρίσιμη. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν πάνω από 180 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid είναι πάνω από 2.000.

  Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που πιέζονται πάρα πολύ όπως η Θεσσαλία, η Βόρεια Ελλάδα ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η Αττική που αναμένεται να πιεστεί στις επόμενες εβδομάδες.

  Υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει 200 κλίνες και τη Θεσσαλία γύρω στις 150 για τη διαχείριση περιστατικών Covid. Παράλληλα, γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται.

  Ο επόμενος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε Covid. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.

  Τέλος, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown. Τόνισε ότι εάν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα αφορούν και πάλι τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους.

  Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι ειδικοί εισηγηθούν την επιβολή lockdown ο υπουργός απάντησε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο εισηγητικό και πως τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή, θα κινούνται στην κατεύθυνση του ελέγχου της κινητικότητας και της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και όχι της τιμωρίας των εμβολιασμένων που νοσούν λιγότερο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ