Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Νοε-2021 12:04

  Ν. Δένδιας: "Βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής"

  Ν. Δένδιας: "Βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Κιγκάλι (Kigali Genocide memorial), προς τιμήν της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Τούτσι, ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρουάντα. "Είμαι βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος από την επίσκεψη στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Κιγκάλι. Οι τρομακτικές φρικαλεότητες το 1994 είναι μνημειώδεις. Αισθάνομαι βαθύτατο σεβασμό για εκείνους τους θαρραλέους ανθρώπους που επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της συμφιλίωσης και εύχομαι στους ανθρώπους της Ρουάντα δύναμη και ευημερία. Έχουν δώσει το παράδειγμα για τον κόσμο" έγραψε ο Νίκος Δένδιας στο βιβλίο των επισκεπτών.

  Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή σηματοδοτεί τη βούληση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής, καθώς και την παρουσία της στην υποσαχάρια Αφρική, διαμήνυσε σε προηγούμενη ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας. Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Ρουάντα πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την συνάντηση του με τον ομόλογό του Vincent Biruta, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. 

  Κατά την επίσκεψή του στη Ρουάντα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Πολ Καγκάμε (Paul Kagame), καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Βίνσεντ Μπιρούτα (Vincent Biruta), με αντικείμενο την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

  Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και της προώθησης της εξωστρέφειας των ελληνικών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλίων μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών θα υπάρξει παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στη Ρουάντα, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Rwanda Development Board, Zephanie Niyonkuru καθώς και της μόνιμης γραμματέως του υπουργείου Υποδομών, Patricie Uwase.

  Προγραμματίζεται, επίσης, η υπογραφή "Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Ρουάντα".

   

   

  Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια υπήρξαν τρία απτά αποτελέσματα. 

  Καταρχήν υπογράφηκαν δύο Μνημόνια Συνεργασίας - Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών. Η τελευταία διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στο μακρινό 1986. 

  Η Ελλάδα δώρισε συνολικά 530.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κωρονοϊού (200.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο και 330.000 κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ρουάντα). 

  Πέρα από την προώθηση της "διπλωματίας των εμβολίων", η εν λόγω κίνηση αποτελεί μια όχι αμελητέα συνεισφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας στην Αφρική και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του "vaccination gap" που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. 

  Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε δωρεά 80.000 ευρώ στο Rwanda Governance Board για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων. 

  Σημειώνεται ότι την περίοδο 2002-2020, η Ελλάδα είχε συνολικά συνεισφέρει περίπου 300.000 Ευρώ σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ρουάντα. 

  Η ανωτέρω δωρεά αφορά ένα τομέα στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, τόσο μέσω της κατάθεσης και στήριξης σχετικών ψηφισμάτων στα διάφορα όργανα του ΟΗΕ, καθώς και την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, όπως αυτήν που διοργανώθηκε στην Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών. 

  Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου και της εμβάθυνσης των σχέσεων με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, ανοίγει νέους ορίζοντες στην Ελληνική Εξωτερική πολιτική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ