Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Νοε-2021 08:11

  Απολογείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο ιερέας που επιτέθηκε σε Μητροπολίτες

  Απολογείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο ιερέας που επιτέθηκε σε Μητροπολίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η υπόθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, αλλάζει τα νομικά δεδομένα για τις επιθέσεις με καυστικό υγρό.

  Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που καταδίκασε για απόπειρα ανθρωποκτονίας την 36χρονη κατηγορούμενη για την φρικιαστική επίθεση, είναι το έναυσμα για να αλλάξει η ποινική αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

  Έτσι μπορεί πιθανόν να ερμηνευθεί η χρονική σύμπτωση, της μετατροπής (αναβάθμισης) της κατηγορίας σε μια άλλη περίπτωση, αυτή της επίθεσης με καυστικό υγρό του υπό καθαίρεση ιερέα, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε επιτεθεί με βιτριόλι σε επτά Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη.

  Να σημειωθεί ότι βασικό αίτημα της κατηγορούμενης για την επίθεση στην Ιωάννα, ήταν να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ώστε να έχει μειωμένη ποινή. Αίτημα που δεν έγινε ομόφωνα δεκτή από το δικαστήριο.

  Απολογία

  Η ανακρίτρια που ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση στη Μονή Πετράκη αποφάσισε να αναβαθμίσει την κατηγορία από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (όπως ήταν η δίωξη που του είχε ασκηθεί από την εισαγγελία μετά τη σύλληψή του) σε απόπειρες ανθρωποκτονίας και σήμερα τον κάλεσε σε απολογία.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια προχώρησε στην μετατροπή της κατηγορίας με βάση τις καταθέσεις των Μητροπολιτών, αλλά και τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας που αποδεικνύει ότι το καυστικό υγρό ήταν βιτριόλι.

  Μάλιστα, η δικαστική λειτουργός ενημέρωσε τον κατηγορούμενο για την μετατροπή της κατηγορίας και του έδωσε προθεσμία να απολογηθεί σήμερα.

  Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη απολογία του ο υπό καθαίρεση ιερέας είχε δηλώσει μετανιωμένος για την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι είχε προμηθευτεί το καυστικό υγρό για να κάνει κακό στον εαυτό του, σε περίπτωση που εκδιδόταν αρνητική απόφαση για τον ίδιο από το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο.

  Ο συνήγορος του υπό καθαίρεση ιερέα, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε την απορία του γιατί άλλαξε η απόφαση της ανακρίτριας τρεις μήνες μετά την αρχική απολογία και προσέθεσε:

  "Θα καταπέσει λοιπόν, αυτή είναι η άποψή μου, στο συμβούλιο, το οποίο μετά την ανάκριση θα συγκληθεί, αλλά και στο δικαστήριο γιατί είναι κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η εκ του μακρόθεν ρίψης του υγρού ως απόπειρα ανθρωποκτονίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ