Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 28-Οκτ-2021 08:15

    Μεγαλύτερη η ανοσία που εξασφαλίζεται με 2 δόσεις από 2 διαφορετικά εμβόλια

    Μεγαλύτερη η ανοσία που εξασφαλίζεται με 2 δόσεις από 2 διαφορετικά εμβόλια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Σοφίας Κωστάρα 

    Η εκρηκτική άνοδος στα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους την τελευταία εβδομάδα μόνο δυσοίωνα σενάρια μπορεί να φέρνει στο προσκήνιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα συγκεντρωτικά στοιχεία την εβδομάδα αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,61% σε σύνολο 1.393.526 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,36% σε σύνολο 1.831.691 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. 

    Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,70%.Οι εισαγωγές νέων ασθενών με covid-19 ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,43. Τα κρούσματα στους ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών είναι 5.970, αποτελώντας το 27% (+3,8% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

    Πέρα από τα μέτρα καθημερινής πρόληψης και προστασίας, τα εμβόλια σε ό,τι αφορά την πρόληψη των θανάτων έχουν αποδώσει το άριστο μέχρι σήμερα.

    Μελέτες τόσο στον ελληνικό χώρο από το ΕΚΠΑ, από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημόπουλου σε συνεργασία με τον καθηγητή κύριο Γεώργιο Παυλάκη, όσο και μελέτες στο εξωτερικό έδειξαν ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόσηση από Covid-19 είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δ. 

    Τι ακριβώς όμως είναι το ετερόλογο σχήμα εμβολιασμών και γιατί έχει πλεονέκτημα; "Έπειτα από τις σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου με τον ιικό φορέα της AstraZeneca, ορισμένες χώρες πειραματικά εφάρμοσαν τον ετερόλογο εμβολιασμό, δηλαδή ο εμβολιασμός με το σχήμα των δύο δόσεων πραγματοποιήθηκε με άλλο εμβόλιο για την πρώτη δόση και άλλο εμβόλιο για τη δεύτερη. Από αυτές τις πειραματικές μελέτες φάνηκε ότι τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, δηλαδή δημιουργούν ικανοποιητικά αντισώματα χωρίς να αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες", λέει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

    "Στις 21/10, στο Nature, δημοσιεύτηκαν έρευνες από τρεις χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γαλλία, οι οποίες σε περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Δ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης Covid και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αποδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στο θέμα της αλληλοσυμπλήρωσης από δύο διαφορετικά εμβόλια της ανοσιακής αντίδρασης. Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο τη λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ό,τι το ίδιο εμβόλιο και στις δύο δόσεις."

    Τα σχήματα αυτά είναι πολύ επωφελή για ανοσοκατασταλμένα άτομα και ιδίως για μεταμοσχευμένους, όπου η συμβατική χορήγηση των πρωταρχικών εμβολίων σε ορισμένους πληθυσμούς αυτής της ομάδος, υστερεί σημαντικά στην ανοσοαπόκριση. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο συνδυασμός εμβολίων θα διευκολύνει την εφαρμογή των εμβολίων σε χώρες όπου η διαθεσιμότητα όλων των τύπων των εμβολίων δεν είναι πάντα προσιτή.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ