Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 10:47

  Κορονοϊός: 11 κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα+ στην Ελλάδα - Μεταδίδεται 60 φορές γρηγορότερα

  Κορονοϊός: 11 κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα+ στην Ελλάδα - Μεταδίδεται 60 φορές γρηγορότερα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ,  έπειτα από επανέλεγχο παλαιότερων δειγμάτων, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Δέλτα plus στη χώρα μας.

  Κατά την επαναξιολόγηση δειγμάτων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 δείγματα τα οποία με βάση τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος ΔΕΛΤΑ), πλέον με την τρέχουσα αναθεώρηση ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2 (ονομαζόμενη και ως Δέλτα+).

  Οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και είναι γνωστό πως μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα.
  Η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορονοϊού έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στη Βρετανία και έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, αφού τα δεδομένα είναι -μέχρι στιγμής- ελάχιστα. Λίγα κρούσματα της Δέλτα Plus έχουν εντοπιστεί σε ΗΠΑ και Δανία.

  Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, πρόκειται για μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα που μελετάται για να αναγνωριστεί η μεταδοτικότητά της. Κρίνουν, δε, πως τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της.

  Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι "ενώ είναι ο ίδιος ιός, τον οποίο "πιάνει" το εμβόλιο, ωστόσο μεταδίδεται εξήντα φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα". Η κυρία Γιαμαρέλλου σημείωσε μεταξύ άλλων: "Είναι άλλο ένα μήνυμα που σου λέει πήγαινε και εμβολιάσου. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια σε προστατεύουν 10 φορές από σοβαρή νόσο και από το θάνατο. Τώρα έχουμε και την τρίτη δόση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, η οποία σε  προφυλάσσει ακόμα καλύτερα, δηλαδή 11 φορές από το να μπεις στο νοσοκομείο και 20 φορές από το να πεθάνεις". Πρόσθεσε επίσης, "αυτοί που θέλουν έχουν εμβολιαστεί, μη θεωρούν όμως ότι τέλειωσε η πανδημία. Τα μέσα προστασίας τα συνεχίζω, την τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών".

  Σ. Κωστάρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ