Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 09:25
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας

"Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη" είπε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Ο καθηγητής άφησε να εννοηθεί πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν απέχει πολύ από τη χώρας μας λόγω εποχικότητας.
Σε αυτό ακριβώς το θέμα αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. "Καθημερινά την τελευταία εδομάδα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται", είπε η καθηγήτρια, και το συσχέτισε αφενός με την πτώση της θερμοκρασίας αφετέρου με την απελευθέρωση της νυχτερινής διασκέδασης.
Όσον αφορά τη λήψη επιπλέον μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεδομένου ότι αυξήθηκε η πληρότητά τους από 65% στο 85%, η καθηγήτρια σημείωσε πως δεν έχει συζητηθεί η λήψη μέτρων προς το παρόν, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση επ’ αυτού τις επόμενες εβδομάδες.
Σημαντικός όμως για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος θα είναι ο ρόλος της τρίτης, αναμνηστικής δόσης, που σταδιακά θα μπορέσουν να κάνουν όλοι οι πολίτες. Οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν κριτήριο για το πώς θα προχωρήσουμε καθώς έρχεται ο χειμώνας, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε πως το σύστημα υγείας δεν είναι δίκαιο να γίνει αυτήν τη φορά μονοθεματικό, αφού ένας ασθενής καρκινοπαθής έχει δικαίωμα να νοσηλευτεί και να λάβει την την ίδια ιατρική περίθαλψη με τον ασθενή με COVID-19.
Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.
Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί.
Ακούσαμε όλοι με μεγάλη προσοχή τη χθεσινή συνέντευξη του Καθηγητή κυρίου Τσιόδρα, ο οποίος μας ανέλυσε σαφή στοιχεία από τη χώρα μας που επιβεβαιώνουν τα διεθνή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμα και σήμερα μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ.
Τέλος, αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η κα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι όπου και αν γίνουν αυτές, σε πόλεις, χωριά, είτε είναι στρατιωτικές ή μαθητικές, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, αφού θα γίνουν μεν σε εξωτερικό χώρο αλλά σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τόνισε δε ότι φέτος η νοσηρότητα είναι μεγαλύτερη και κάλεσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και με την τρίτη δόση.