Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Οκτ-2021 18:55

  Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Ο Αρειος Πάγος ζητά αναίρεση της αθώωσης των κατηγορουμένων για επισφαλή δάνεια

  Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Ο Αρειος Πάγος ζητά αναίρεση της αθώωσης των κατηγορουμένων για επισφαλή δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ανατροπή στην αθώωση των 35 κατηγορουμένων για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δρομολογεί ο Άρειος Πάγος, αφού ήδη ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζητεί να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

  Τον Ιούλιο του 2020 το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

  Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

  Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης. 

  Η άποψη του αντεισαγγελέα του ΑΠ

  Τότε όμως μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης ανέλαβε να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης. Ετσι έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (μεσούσης της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτεί ο (τότε) νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος. Με τον τρόπο αυτό η υπόθεση οδηγείται στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Πάντως, μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την τελευταία κατηγορία που απέμεινε, αυτήν της απάτης.

  Το Σεπτέμβρη του 2020 το δικαστήριο αθώωσε και τους 5 εναπομείναντες κατηγορουμένους και από αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

  Ποιοι απαλλάσσονται

  Επισημαίνεται πως για τα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ. κατηγορούνταν συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.ά. Σύμφωνα με τις κατηγορίες οι δανειοδοτήσεις αφορούσαν την περίοδο 2008 έως 2010, όπου σύμφωνα με τη δικογραφία φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα.

  Μεταξύ των προσώπων που αντιμετώπιζαν κατηγορίες και αθωώθηκαν , πέραν του κ. Φιλιππίδη είναι στελέχη του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ