Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 16:57

  Υπόθεση Novartis: Oριστική απαλλαγή Μανιαδάκη - Τι σημαίνει για την περίπτωση Λοβέρδου

  Υπόθεση Novartis: Oριστική απαλλαγή Μανιαδάκη - Τι σημαίνει για την περίπτωση Λοβέρδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για την υπόθεση Novartis, αποφάσισε με βουλευμά του το Δικαστικό Συμβούλιο.

  Ο καθηγητής είχε βρεθεί απο τη θέση του προστατευόμενου μάρτυρα στη θεση του κατηγορούμενου και συγκεκριμένα στις 31.12.2018, (αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του αυτή) ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.

  Τι σημαίνει αυτό

  Η απαλλαγή του κ.Μανιαδάκη, σηματοδοτεί εξελίξεις και στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου (πιθανόν και του Αδωνι Γεωργιάδη) αφού κατηγορούνταν αφενός ότι χρηματίστηκε ο ίδιος και αφετέρου ότι μετέφερε χρήματα και στον πρώην υπουργό. Η εξέλιξη αυτή ειναι προφανές ότι αποδυναμώνει πλήρως αυτό το σενάριο και πιθανόν δρομολογεί εξελίξεις και στην υπόθεση Λοβέρδου, αφού σε βάρος του εχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

  Οι συνήγοροι του Νικ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας, αναφέρουν:

  "Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινικής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

  Τρία χρόνια αργότερα το Δικαστικό Συμβούλιο, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς κατέληξε ομόφωνα στην απαλλαγή του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη με τις εξής σκέψεις:

  "i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]"

  Με τις ανωτέρω σκέψεις το Δικαστικό Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη.

  Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του”.

  Παναγιώτης Στάθης
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ