Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Οκτ-2021 08:34

  Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο τείχος ανοσίας

  Στις 20 κορυφαίες χώρες στο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού με τουλάχιστον μια χορηγηθείσα δόση η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Άραγε, θα μείνει όνειρο το τείχος ανοσίας για την χώρα μας, είμαστε κοντά ή έχουμε ήδη πιάσει τον στόχο; Ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, με την εμφάνιση του εμβολίου και τη μαζική προσέλευση του κόσμου τους πρώτες μήνες να στέλνουν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, τη χαλάρωση λόγω καλοκαιριού να δημιουργεί μούδιασμα και, τέλος, τα άδεια εμβολιαστικά κέντρα το φθινόπωρο να δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση.

  Τον τελευταίο καιρό, πάντως, είναι γνωστός ο προβληματισμός που επικρατεί σε ειδικούς και κυβέρνηση για το τείχος ανοσίας στην χώρας μας και το κατά πόσο αυτό έχει επιτευχθεί.

  Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε μετριοπαθής, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει "χτιστεί" ή όχι στη χώρα μας τείχος ανοσίας με 6.291.146 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ωστόσο είναι ορατός ο μεγάλος βαθμός επίδρασης του εμβολιασμού στην κοινωνία που είναι ανοιχτή.

  "Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι. Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί", τόνισε χαρακτηριστικά.

  Δεν έχουμε διαφορά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

  Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε επίσης ότι ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται. "Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω. Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά", σημείωσε.

  Μέχρι σήμερα, πάνω από 190.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ το μεγάλο στοίχημα παίζεται με τους ανεμβολίαστους και την πειθώ του υπουργείου Υγείας για να καταφέρει να οδηγήσει όσο το δυνατό περισσότερους στην καρέκλα του εμβολιαστικού κέντρου.

  Σύντομα θα χρειαστεί τρίτη δόση για όλους

  Αυτή τη στιγμή η τρίτη δόση χορηγείται στους άνω των 50 και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες Α και Β με υποκείμενα νοσήματα και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

  Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, γεγονός που θα πάρει χρόνο βέβαια, αφού είναι ελάχιστα τα άτομα που έχουν ήδη κλείσει τους έξι μήνες εμβολιασμού (η τρίτη δόση πρέπει να χορηγηθεί έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό εκτός κι αν το άτομο ανήκει σε ευπαθή ομάδα). Ο κ. Θεμιστοκλέους σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει μέτρηση αντισωμάτων.

  AstraZeneca και εμβόλιο mRNA;

  Ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ απάντησε στις απορίες των πολιτών που ρωτούν αν έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca πόσο ασφαλές είναι να λάβουν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση λέγοντας πως ενώ έχουν γίνει μελέτες για πρώτες δόσεις με AstraZeneca και τρίτη με εμβόλιο mRNA, δεν υπάρχει μελέτη για πρώτες δόσεις AstraZeneca και επαναληπτική επίσης με AstraZeneca.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ