Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 08:24

  Κορονοϊός: Το σύνδρομο που προκαλεί θρομβωτικές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό

  Κορονοϊός: Το σύνδρομο που προκαλεί θρομβωτικές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου και άλλοι κορυφαίοι επιστήμονες του ΕΚΠΑ υπογράφουν μελέτη για τη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό.

  Συγκεκριμένα μελετήθηκε η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου και θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19.

  Η μελέτη* που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology αφορά στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη μετά-ανάλυση των σχετικών μελετών.

  Στόχος ήταν η διερεύνηση των χαρακτηριστικών και της έκβασης των ασθενών που εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων ή άλλα θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό έναντι COVID-19 με εμβόλιο αδενοϊού (ChAdOx1 nCov-19 και Ad26.COV2.S).

  23 μελέτες κρίθηκαν κατάλληλες για εισαγωγή στη μετά-ανάλυση, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 4131 ασθενείς με οποιοδήποτε θρομβωτικό επεισόδιο μετά από εμβολιασμό. Οι 341 παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

  Σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας (TTS)

  Σύμφωνα με τη μετά-ανάλυση των δεδομένων, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας (TTS) είχαν 14πλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θρομβωτικό επεισόδιο.

  Χαρακτηριστικά, πάνω από τους μισούς ασθενείς με TTS (51%) εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου. Αν και πρόκειται για σπάνια επιπλοκή, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα βρέθηκε αυξημένη. Το 28% των ασθενών με TTS και οποιαδήποτε θρομβωτική επιπλοκή απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38% για τους ασθενείς που εμφάνισαν TTS και θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

  Πόσες μέρες μετά τον εμβολιασμό

  Οι θρομβωτικές επιπλοκές φαίνεται πως καταγράφηκαν κατά κύριο λόγο εντός των πρώτων 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Αφορούσαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες ασθενείς, με μέση ηλικία τα 45 έτη. Μάλιστα δεν είχαν κάποιον γνωστό παράγοντα κινδύνου για θρομβώσεις.

  Συμπερασματικά, η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου είναι μια σπάνια επιπλοκή μετά από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19, και συγκεκριμένα μετά τη χορήγηση εμβολίων που φέρουν αδενοϊό, παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό οι θεράποντες ιατροί να γνωρίζουν την επιπλοκή αυτή, να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με TTS και να χορηγούν τις ειδικές θεραπείες αντιμετώπισης (αγωγή με νέας γενιάς αντιπηκτικά και ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης), με σκοπό τη μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας και την καλή έκβαση των ασθενών.

  *Στη μελέτη συμμετείχαν οι καθηγητές: Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, ΣωτήριοςΤσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήριος Γιαννόπουλος, Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μιχόπουλος, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ