Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 07:55

  Δικαιοσύνη: Τώρα αποζημίωση σε κατηγορουμένους και για υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση βουλεύματος

  Δικαστική διαμάχη British American Tobacco και Philip Morris International
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το χέρι στην τσέπη θα βάζει πλεον το ελληνικό δημόσιο και στην περίπτωση που καθυστερήσει πέραν του φυσιολογικού ορίου η δικαστική διαδικασία ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων που αποφαίνονται για την παραπομπή ή όχι σε δίκη κατηγορουμένων.

  Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας απέναντι στη βραδυπορούσα ελληνική δικαιοσύνη που προσπαθει να βάλει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία πολιτών που είναι όμηροι στα γρανάζια της δικαστικής γραφειοκρατίας.

  Η διάταξη ψηφίστηκε προχθές στην τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την πολιτική δίκη. Ουσιαστικά με την τροπολογία προβλέπεται ότι "...επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του ν.4239/2014, αναφορικά με την επιδίκαση δίκαιης ικανοποίησης λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, και στις διαδικασίες ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου (υποβολή αίτησης με την καταβολή του οριζόμενου στο άρθρο 3 παραβόλου ύψους 100 ευρώ, διαδικασία, αρμόδιο όργανο, εκτέλεση απόφασης, εγγραφή απαιτούμενων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό)”.

  Εν ολίγοις αποζημίωση θα δικαιούται πλέον ο διάδικος και για την περίπτωση υπέρμετρης καθυστέρησης στην διαδικασία ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου.

  Κων/νος Γώγος: Τι ισχύει μέχρι σήμερα

  Οπως εξηγεί ο δικηγόρος Κων/νος Γώγος "με το Ν. 4239/2014, όπως τροποποιήθηκε κυρίως με το Ν. 4387/2016 δόθηκε η δυνατότητα και διευκρινίστηκαν με σχετική σαφήνεια τα όρια για ικανοποίηση των διαδίκων λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Στην πραγματικότητα δηλαδή δόθηκε η δυνατότητα στον πολίτη να αποζημιωθεί χρηματικά λόγω καθυστέρησης έκδοσης απονομής δικαιοσύνης από τα ελληνικά δικαστήρια.

  Προσπαθώντας περιληπτικά να αναλύσουμε τα βασικά μέρη της διαδικασίας λεκτέα τα κάτωθι:

  Δικαιούμενος για κατάθεση αίτησης είναι οποιοσδήποτε διάδικος και η υπόθεση θα πρέπει να αφορά απόφαση:


  Αρείου Πάγου


  Ελεγκτικού Συνεδρίου


  Εφετείου


  Πρωτοδικείου


  Ειρηνοδικείου.

  *Με το νέο νόμο προστίθεται η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης και για την καθυστέρηση έκδοση βουλεύματος. Λογική προσθήκη ειδικά σε περιπτώσεις κρατουμένων αλλά και σε ειδικά ζητήματα κατασχέσεως λογαριασμών και άλλων οικονομικών θεμάτων.

  Η αίτηση για αποζημίωση κατατίθεται εντός εξάμηνης προθεσμίας και υπογράφεται από δικηγόρο. (Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως απαιτείται ειδικό παράβολο και ότι η προθεσμία διαφέρει σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις επομένως απαιτείται η αναζήτηση δικηγόρου για την κατάθεση της αίτησης).

  Κριτήρια για τη διαπίστωση της υπέρβασης και την επιδίκαση δίκαιης ικανοποίησης:

  Το δικαστήριο αποφαίνεται για το αν συντρέχει υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης συνεκτιμώντας ιδίως:


  α) την καταχρηστική ή παρελκυστική συμπεριφορά των διαδίκων κατά την εξέλιξη της δίκης για τη διάρκεια της οποίας διατυπώνεται παράπονο ότι υπερέβη την εύλογη διάρκεια,


  β) την πολυπλοκότητα των τιθέμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων,


  γ) τη στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών και


  δ) το διακύβευμα της υπόθεσης για τον αιτούντα.


  Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς πως η καθυστέρηση θα πρέπει να οφείλεται στην Δικαιοσύνη και να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον αιτούντα.

  Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή το δικαστήριο αποφαίνεται να καταβληθεί χρηματικό ποσό υπέρ του αιτούντος. Σε περίπτωση απόρριψης καταλογίζονται τα δικαστικά έξοδα στον αιτούντα.

  Εν κατακλείδι, και κατά την προσωπική άποψη του συντάκτη η εισαγωγή και των δικαστικών συμβουλίων στις περιπτώσεις αποζημιώσεων αποτελεί ευχάριστη είδηση. Η γενικότερη συζήτηση ωστόσο είναι η ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης και όχι η εκ των υστέρων αποζημίωση αφού έχει χαθεί το έννομο αγαθό”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ