Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 07:49

  Σε τροχιά ψηφιοποίησης και το αρχείο του ΔΟΑΤΑΠ

  Σε τροχιά ψηφιοποίησης και το αρχείο του ΔΟΑΤΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Έναν ακόμη διαγωνισμό ψηφιοποίησης αρχείων του Δημοσίου προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ. Ο λόγος για τη ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

  Στόχος του έργου είναι να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή ένα φυσικό - έγχαρτο αρχείο, το οποίο αποτελείται συνολικά από περισσότερους από 200.000 φακέλους από την εποχή του ΔΙΚΑΤΣΑ (1979-2005) και από τον διάδοχο φορέα του ΔΟΑΤΑΠ (2005-2019).

  Σημειώνεται ότι από το Μάιο 2019, με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eDOATAP καταργήθηκε η υποβολή έγχαρτων αιτήσεων και δικαιολογητικών, οπότε όλα τα έγραφα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή. Μέχρι τότε όμως, οι αιτούντες έπρεπε να καταθέσουν την αίτηση τους και τα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή και δεδομένου πως καταγράφονται κατά μέσο όρο 3.000 αιτήματα το έτος, το αρχείο έχει μεγαλώσει ιδιαίτερα.

  Για τη λειτουργία του ΔΟΤΑΠ όμως σε πολλές όμως περιπτώσεις απαιτείται η πρόσβαση στους φακέλους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των αιτούντων, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αναζητηθεί και να αντληθεί η κατάλληλη πληροφορία.

  Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού η ύπαρξη των δεδομένων σε έγχαρτο υλικό δεν επιτρέπει την άντληση και επεξεργασία σημαντικών στατιστικών στοιχείων που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού

  Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη "σκοπός του Έργου είναι η ψηφιοποίηση του έγχαρτου αρχείου και η διάθεσή του σε ένα πληροφοριακό σύστημα μέσα από μια διαδικασία απλούστευσης των εσωτερικών διαδικασιών του ΔΟΑΤΑΠ , έτσι ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων και να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η αντίστοιχη πληροφορία”.

  Το σύνολο των Φακέλων του ΔΟΑΤΑΠ και ΔΙΚΑΤΣΑ που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται περίπου σε 133.000, όπου κάθε φάκελος περιλαμβάνει περίπου 15 σελίδες. Οπότε, το σύνολο των σελίδων που θα σαρωθούν είναι περίπου 2.000.000 σελίδες.

  Πέρα από τη σάρωση των εγγράφων ο ανάδοχος θα αναλάβει και την εκπόνηση μελέτης για την οργάνωση των δεδομένων, ώστε αυτά να εντάσσονται στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του ΔΟΑΤΑΠ. Ο προϋπολογισμός του έργου με τον ΦΠΑ και το δικαίωμα προαίρεσης είναι 800 χιλ. ευρώ. Οι προσφορές πρόκειται να υποβληθούν στις 8 Νοεμβρίου του 2021, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ