Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 16:38

  Μπουρλά (Pfizer): Θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας για επενδύσεις στην Ελλάδα

  Μπουρλα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και δικαιωμένος από την απόφασή του για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά από τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Υγείας της φαρμακευτικής.

  Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα οδηγήσει και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις από άλλους ομίλους. "Οι συνεργάτες αλλά και οι ανταγωνιστές μας παρακολουθούν τις επενδύσεις που κάνουμε και αυτό κινητοποιεί το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών. Λένε ότι για να επενδύει η Pfizer κάπου, κάτι βλέπει. Όμιλοι όπως η Microsoft, η Amazon και η Cisco ρωτάνε για την εμπειρία μας", τόνισε 

  Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr για την εμπειρία που αποκόμισε ο ίδιος και το τι μπορεί να κάνει η δημόσια διοίκηση για να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές "να νιώθουν ότι είναι καλοδεχούμενοι”, να υπάρχει η αίσθηση ότι οι τομείς που θέλει να επενδύσει κάποιος είναι σημαντικοί για την κυβέρνηση και να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουν τα πάντα σε μερικούς μήνες. 

  "Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολύ καλά τα κρίσιμα ζητήματα της γραφειοκρατίας. Κάναμε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για να δούμε το πώς θα προχωρήσει γρήγορα η επένδυση χωρίς να κολλήσει για πάντα στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς”, δήλωσε. 

  Όπως είπε η πρώτη φάση, αυτή της στελέχωσης των δύο κέντρων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τώρα αυτό που μένει να γίνει είναι η παραγωγή ερευνητικού έργου που θα οδηγήσει σε ένα νέο φάρμακο ή μια νέα τεχνολογία. 

  "Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με στόχο να προσλάβουμε 200 άτομα μέχρι το τέλος του 2021. Σήμερα στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας έχουμε προσλάβει 325 άτομα και μαζί με το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών έχουμε ξεπεράσει τα 500 άτομα προσωπικό και θα φτάσουμε τα 700”, σημείωσε ο κ. Μπουρλά. 

  "Η χαρά μου είναι να έρχονται αυτοί που ήταν σκεπτικοί για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη και να μου λένε πόσο λάθος έκαναν που πίστευαν ότι δεν θα βρίσκαμε το κατάλληλο προσωπικό. Έχουμε συνεργάτες που δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε όταν ξεκινάγαμε”, σημείωσε ακόμη ο CEO της Pfizer επισημαίνοντας ότι το 60% των εργαζομένων είναι Θεσσαλονικείς.

  Όπως εξήγησε ο κ. Μπουρλά, περίπου 60% του προσωπικού είναι Θεσσαλονικείς, 15% είναι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, 15% Έλληνες που ήρθαν από το εξωτερικό και 10% ξένοι από άλλες χώρες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν στη Pfizer. 

  Ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε και στο οικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών σε βάθος δεκαετίας, θα προσθέσουν στην εθνική οικονομία περί τα 650 εκατ. ευρώ. 

  Μέχρι τα τέλη του έτους το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό

  Απαντώντας σε ερώτηση για το φάρμακο κατά του κορονοϊού ο κ. Μπουρλά δήλωσε ότι "είμαστε αισιόδοξοι. Περιμένουμε αποτελέσματα πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα επενδύσουμε στην παραγωγή αυτού του σκευάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρει τελικά αδειοδότηση. Είναι μεγάλο το ρίσκο, καθώς πρόκειται για επένδυση 1 δισ. δολ., αλλά θα το πάρουμε άσχετα αν θα έχει θετική κατάληξη ή όχι”. 

  Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στη διαδικασία παραγωγής των αντιικών φαρμάκων. "Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά εξελιγμένη. Κάνουμε συμπαραγωγή στην Ελλάδα μέσω συνεργατών. Για τη θεραπεία, όμως, σε χάπι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σχέδια για παραγωγή στη χώρα. Τα σχέδια της παραγωγής προχωρούν ήδη πάρα πολύ γρήγορα σε εγκαταστάσεις της εταιρείας μας”, σημείωσε. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κ. Μητσοτάκης: Επένδυση-σταθμός για τη Θεσσαλονίκη το Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ