Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 13:51

  Γερμανικός Τύπος: Εφικτή λιγότερη βία κατά μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ

  συνορα προσφυγες γενικη φωτο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δυο δημοσιεύματα της Handelsblatt για την Ελλάδα: Θέματα οι εναλλακτικές για λιγότερη βία εναντίον μεταναστών στα σύνορα και η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Συνέντευξη του Γκέραλντ Κνάους, επιστήμονα σε θέματα μετανάστευσης και αρχιτέκτονα της συμφωνίας για το προσφυγικό ΕΕ-Τουρκίας φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt με τίτλο "Εναλλακτικές στη βία". Αφορμή της συνέντευξης είναι η συντονισμένη δημοσίευση άρθρων και βίντεο ευρωπαϊκών ΜΜΕ που αφορούσε τη βία εναντίον μεταναστών στα σύνορα της Κροατίας και της Ελλάδας. Η εφημερίδα γράφει: "Αυτός είναι και ο στόχος των pushbacks. Αφορά λιγότερο τον μικρό αριθμό ανθρώπων που περνούν αυτή τη στιγμή τα σύνορα. Πρόκειται για την αποτροπή περισσότερων ατόμων από την προσπάθεια να εισέλθουν παράνομα. Ο Κνάους δεν εκπλήσσεται από τις παράνομες μεθόδους επαναπροωθήσεων των προσφύγων που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης. "Αυτή είναι η Άγρια Δύση", λέει για την απαράδεκτη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

  Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: "Ο Κνάους ζητά επανεκκίνηση της συμφωνίας με την Τουρκία και την κατάρτιση άλλων συμφωνιών βάσει αυτού του μοντέλου. Αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και ότι η συμφωνία για την επιστροφή τους θα αναβίωνε. "Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει εάν οι αιτήσεις ασύλου διεκπεραιωθούν γρήγορα και εάν υπάρχουν εταίροι για αυτό", δήλωσε ο Κνάους. Είναι επίσης αισιόδοξος ότι και άλλες χώρες εκτός ΕΕ θα συμφωνούσαν να υποδεχθούν πρόσφυγες. "Θα έπρεπε να πάρουν κάτι για τους πολίτες τους, όχι μόνο χρήματα", δήλωσε ο Κνάους, αναφέροντας ως παράδειγμα "πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και περισσότερη νόμιμη μετανάστευση στο πεδίο της εργασίας". Σύμφωνα με τον Κνάους, ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν εκεί μεγάλοι καταυλισμοί, "αλλά να κλείσει ο δρόμος προς την ΕΕ με έναν ανθρώπινο τρόπο"".

  Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

  Στην ίδια εφημερίδα, την Handelsblatt, φιλοξενείται άρθρο που αφορά τα κίνητρα που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η εφημερίδα γράφει: "Καμία άλλη οικονομία στην ΕΕ δεν έχει τόσες μικρές επιχειρήσεις όσες η Ελλάδα. Με φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις και συνεργασίες η κυβέρνηση τώρα θέλει να το αλλάξει". Και παρακάτω σημειώνει: "Αυτές οι εταιρείες θα πληρώσουν ένα τρίτο λιγότερο φόρο επί των κερδών τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται τώρα στη Βουλή για συζήτηση. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Elstat από τα τέλη Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι το 95% όλων των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερα από δέκα άτομα. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι περίπου 30 %. Από τις σχεδόν 719.000 εταιρείες στην Ελλάδα, μόνο οι 550 έχουν περισσότερους από 250 υπαλλήλους".

  Και η εφημερίδα συνεχίζει: "Αυτές οι "μεγάλες εταιρείες" για τα ελληνικά πρότυπα, αντιπροσωπεύουν το 32% του συνολικού τζίρου. Αυτό δείχνει τη σχέση μεταξύ του μεγέθους της εταιρείας και της παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη είναι πολύ δύσκολη για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ίδια μέσα. Συχνά δεν έχουν τα κεφάλαια και έχουν προβλήματα ρευστότητας. Η πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια συνήθως αποτυγχάνει λόγω της κακής πιστοληπτικής ικανότητας ή του γεγονότος ότι αυτές οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα επιχειρηματικά σχέδια που απαιτούν οι τράπεζες. "Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτές τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν", εξηγεί ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Handelsblatt. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει "να είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, να γίνουν πιο καινοτόμες και να επενδύσουν περισσότερο".

  Μαρία Ρηγούτσου

  ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ