Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Οκτ-2021 15:01

  Υγειονομικοί και πυροσβέστες ζητούν κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το ΣτΕ

  Υγειονομικοί και πυροσβέστες ζητούν κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νομική κόντρα στο ΣτΕ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχούς (self-test), με προσφεύγοντες κατά των υπουργικών αποφάσεων τους υγειονομικούς και τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

  Η συζήτηση έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο , υπό τον νέο πρόεδρο Δημήτριο Σκαλτσούνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Βασίλειο Ανδρουλάκη και  Παναγιώτα Καρλή, και αφορά:

  -αιτήσεις  της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

  -των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και  ζητούν να ακυρωθεί η από 18.5.2021 πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, καθώς οκτώ ακόμα  αιτήσεις φυσικών προσώπων .      

  Παραβίαση

  Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η κοινή υπουργική απόφαση για τον εμβολιασμό και τη χρήση self-test, παραβιάζει την συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών.

  Ως προς το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, επισημάνθηκε ότι οι διοικητές τους παραβιάζουν παράνομα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς αναζητούν μέσω ΑΜΚΑ εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

  Οσον αφορά στην αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς, οι δικηγόροι επισήμαναν πως οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας για απροσδιόριστο χρόνο, χωρίς τους μισθούς τους, την ασφάλεια και χάνοντας  μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.  Όπως τόνισαν η άμεση αποπομπή τους από την εργασία τους, χωρίς να τους παρέχεται έστω ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, παραβιάζει τα άρθρα 5, 20 και 22 του Συντάγματος. Υποστήριξαν δε πως τους ασκήθηκε ψυχολογική βία προκειμένου να εμβολιαστούν.

  Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της, οι οποίες αναμένονται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

  Π. Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ