Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 19:13

  Αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ της ΚΥΑ που χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία από δύο ΜΚΟ

  Αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ της ΚΥΑ που χαρακτηρίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία από δύο ΜΚΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης των υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία "ασφαλής τρίτη χώρα" και άρα κατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων, υπέβαλαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. 

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, η κοινή υπουργική απόφαση "είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ". Ήδη, επισημαίνουν, η απόφαση αυτή έχει σημάνει "τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, των καταγόμενων αιτούντων άσυλο" από τις πέντε χώρες που η ΚΥΑ αφορά (Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Πακιστάν). 

  Τέλος καταγγέλλουν, ότι ενώ για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2020 ομάδα εργασίας, αποτελούμενη μεταξύ άλλων και από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, "κανένα πόρισμα της ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε, ούτε λήφθηκε υπόψη". Αντίθετα, "παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ