Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 08:10

  Επίθεση με βιτριόλι: Η κατηγορουμένη παρακολουθούσε μήνες το σπίτι της Ιωάννας

  Επίθεση με βιτριόλι: Η κατηγορουμένη παρακολουθούσε μήνες το σπίτι της Ιωάννας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Την δομή για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, δηλαδή την αποδοχή εκ μέρους της κατηγορουμένης του ενδεχομένου να προκαλέσει ακόμα και θανατηφόρα βλάβη στην άτυχη Ιωάννα Παλιοσπύρου, "έχτισε” με όσα είπε χθες στο δικαστήριο που εκδικάστηκε για τρίτη ημέρα η επίθεση με βιτριόλι, ο ιατροδικαστής Ιωάννης Τσαντίρης.

  Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η Ιωάννα δεν θα είχε επιζήσει αν δεν βρισκόταν δίπλα σε φαρμακείο, στο οποίο πήγε για να πλυθεί, γεγονός που ουσιαστικά "αποδομεί” το επιχείρημα της κατηγορουμένης ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.

  Μάλιστα ανέφερε ότι ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού, σε ποσοστό 96-98% και εξήγησε: "Συνήθως αν είναι 96% η ποσότητα, η συγκέντρωση και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, όμως η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο: πως δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ, πως δεν το κατάπιε και ότι βρέθηκε φαρμακείο δίπλα.

  Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21%, αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο”, είπε ο μάρτυρας.

  Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

  Τσαντίρης: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες.

  Δικηγόρος Πολιτικής αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

  Τσαντίρης: Θα είχε πεθάνει.

  "Έλιωνε”

  Xαρακτηριστικές του πόνου που βίωσε η Ιωάννα είναι οι περιγραφές τόσο των γιατρών που την εξέτασαν , όσο και ενός κομμωτή που έχει μαγαζί 20 μέτρα από το σημείο της επίθεσης:

  "Έχω μπαρμπέρικο στα είκοσι μέτρα. Στα δέκα δευτερόλεπτα που χαιρετηθήκαμε με την Ιωάννα άκουσα φωνή. Πάω στην κοπέλα λες και ήρθε κύμα από καυστικό υγρό. Έβγαζε μπουρμπουλήθρες. Η κοπέλα έλιωνε μπροστά. Απλά της είπα να βγάλει τα ρούχα της. Έλιωνε μπροστά μου. Δεν μπορούσε να την αγγίξει κανένας. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω.

  Έφευγαν κομμάτια δέρματος. Έλιωνε το ύφασμα. Δεν μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω γιατί ήταν γυναίκα. Είχε αρχίσει να παραμορφώνεται και το πρόσωπο. Φανταστείτε ένα καυτό λάδι που ρίχνετε μέσα κρέας" είπε συγκλονίζοντας τη δικαστική αίθουσα ο μάρτυρας.

  Προμελέτη

  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της χθεσινής διαδικασίας ήταν η αποκάλυψη (μάρτυρα) ότι η κατηγορουμένη αρκετούς μήνες προτού θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της φαίνεται πως είχε βάλει στο "μάτι" την Ιωάννα.

  Σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρία γειτόνισσας της Ιωάννας, η οποία αναγνώρισε στο πρόσωπο της κατηγορουμένης Έφης τη γυναίκα που ήδη από τον Ιανουάριο κρυβόταν έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει η άτυχη κοπέλα. Και όχι μόνο μια φορά, αλλά σύμφωνα με τη γειτόνισσα, υπήρχαν κι άλλοι που είχαν αντιληφθεί την παρουσία μιας μυστηριώδους γυναίκας έξω από τα σπίτια τους παραπάνω από μια φορά.

  "Ο γιος μου στις 22 Ιανουαρίου, είδε το βράδυ ένα άτομο κρυμμένο σε μια πρασιά στην πολυκατοικία μας και δίπλα στην πολυκατοικία της Ιωάννας. Το παιδί μου το είπε έντρομο. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα άτομο στην πρασιά με σκούφο. Ρώτησα: "θέλετε κάτι;"και έφυγε τρέχοντας. Κατάλαβα από το δρασκελισμό ότι ήταν γυναίκα και μάλιστα νέα γυναίκα. Πήρα ένα φίλο μου ταξίαρχο να ελέγξει την περιοχή γιατί είχαν συμβεί κλοπές.

  Ενημέρωσα τους συγκατοίκους στη πολυκατοικία. Μετά από κάποιες ημέρες ενημερώθηκα ότι το ίδιο πρόσωπο ήταν κάτω από την πολυκατοικία μας και πήγαινε μέχρι την πολυκατοικία της Ιωάννας. Μετά από δυο ημέρες ξανά είδα το ίδιο πράγμα.

  Την ρώτησα και της είπα ότι είναι δημόσιος χώρος και μου απάντησε: "Δεν θα σου δώσω αναφορά". Το ίδιο βράδυ ήταν πάλι κάτω. Κατεβήκαμε ξανά κάτω και άρχισε να φεύγει" ανέφερε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι "την παρακολουθούσαν όλοι οι γείτονες γιατί είχαν καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Εκείνη ερχόνταν απόγευμα μετά τις 7".

  Όταν ζητήθηκε από την κατηγορούμενη να σηκωθεί όρθια, η μάρτυρας την αναγνώρισε όπως είπε "από το βλέμμα και από ένα βίντεο που είδα όταν ήρθε στο δικαστήριο το περπάτημα είναι το ίδιο, το αγέρωχο το στητό".

  Δύο μάρτυρες

  Η πολιτική αγωγή επανέφερε αίτημα προκειμένου να κληθούν οι δύο μάρτυρες που δέχθηκαν κλήση αμέσως μετά την επίθεση από την κατηγορούμενη. "Από τη στιγμή που φέρεται να του ζητά συνδρομή για άλλοθι θα πρέπει να διαταχθεί η κλήτευση του για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας" ανέφερε η πολιτική αγωγή ζητώντας να κληθεί ο 36χρονος άνδρας.

  Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας είπε ότι επιφυλάσσεται να προτείνει επί του αιτήματος καθώς - όπως εξήγησε- "το αν έχουμε και συμμέτοχο δεν είναι αντικείμενο της δίκης, αν προκύψει ότι υπάρχει συμμέτοχος με τη μορφή συνεργού, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διαβιβάσει τα πρακτικά. Αν έρθει ένα πρόσωπο και εξεταστεί ως μάρτυρας υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας. Επιφυλάσσομαι".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ