Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 07:35

  Οι ανεμβολίαστοι "κοκκίνισαν" τη Βόρεια Ελλάδα

  Κορονοϊός - τεστ 01.09.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη μπαίνουν Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς με περιορισμούς από σήμερα τόσο στη διασκέδαση, όσο και στο ωράριο κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού.

  Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι είναι ανησυχητικά. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Και ενώ είναι σταθερή η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας στην επικράτεια, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. 

  Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid είναι στην επικράτεια στο 69% όμως στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ήδη έχει ξεπεράσει το 90%, όπως και στις υπόλοιπες ΜΕΘ της Μακεδονίας, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου.

  Είναι χαρακτηριστικό πως στη Θεσσαλονίκη έχουν εμβολιαστεί μόνοι οι μισοί από τους κατοίκους, στη Χαλκιδική το 47%, στο Κιλκίς το 41% στη Λάρισα το 50%, στην Πιερία το 41% και στη Δράμα το 43%.

  Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών τεστ στην επικράτεια μειώθηκε στο 1% περίπου, λόγω και του μεγάλου αριθμού των rapid test που διενεργούνται σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθημερινά. Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ που γίνονται σε στοχευμένες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω του 2%, στο 1,82%.  

  "Υψηλή θετικότητα βλέπουμε στα αντιγονικά τεστ, σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ικαρία. Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι  σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα" σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. 

  Από τα 2.232 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκε χθες, 511 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 314 στη Θεσσαλονίκη και 139 στη Λάρισα. "Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη" συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. 

  Το αποτύπωμα στα παιδιά

  Παράλληλα, η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφερειακή ενότητα δείχνει ότι αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

  Ανασκοπώντας την επίπτωση των νέων κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά περιφερειακή ενότητα, σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου το 61,2% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά Δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παρέμεινε σταθερά χαμηλός.

  Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ