Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Σεπ-2021 09:20

  "Όχι σε τοπικά lockdown", λέει η κυβέρνηση - Ανησυχία για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη

  "Όχι σε τοπικά lockdown", λέει η κυβέρνηση - Ανησυχία για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση και κανένα ενδεχόμενο για μίνι lockdown οπουδήποτε. Τέλεια και παύλα".

  Με αυτό το σχόλιο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν στα σενάρια που αναπτύσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη, οι οποίες μπαίνουν στο… κόκκινο, καθώς τα κρούσματα του πανδημικού ιού ανεβαίνουν και αυτό που αναζητείται είναι η κατάλληλη φόρμουλα, προκειμένου να τεθούν ισχυρά αναχώματα στη διασπορά. Μία ανάσα πριν την είσοδο του Οκτωβρίου, που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω της αναμενόμενης αλλαγής των καιρικών συνθηκών και της πιθανής επανεμφάνισης της γρίπης, το κύμα των μέτρων ανάσχεσης του κορονοϊού μεγαλώνει την εμβέλειά του. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν εισηγούνται μόνο την υιοθέτηση ενός αυστηρότερου μοντέλου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά περνούν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα και Κιλκίς στο ανώτατο επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού, σηκώνοντας την αυλαία παρεμβάσεων, που επιβάλλονται σε περιοχές που…κοκκινίζουν. Ειδικά, μάλιστα, για τη Θεσσαλονίκη, ο προβληματισμός είναι διάχυτος, με το βλέμμα στην περυσινή κατάσταση, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που, κατά κοινή ομολογία, ήταν το πιο δύσκολο ως προς τη διαχείρισή του, με το σύστημα της Υγείας να αγγίζει ή ακόμα και να ξεπερνά το όριό του.

  Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις "κόκκινες" περιοχές είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ έως τις έξι το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι τοπικές παρεμβάσεις δε συνιστούν, σε καμία περίπτωση, επιβολή μίνι lockdown, καθώς η οικονομική και κοινωνική ζωή δεν τίθεται σε…μέγγενη. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές προσπάθειες για την αύξηση των ρυθμών της επιχείρησης "Ελευθερία" συνεχίζονται καθημερινά, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει, για μία ακόμα φορά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών. "Θέλω να συγχαρώ την Πορτογαλία για την πολύ εντυπωσιακή επίδοση όσον αφορά τον εμβολιασμό. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά αποτελεί, πιστεύω, ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αντιμετωπίζεις τα fake news και δεν αφήνεις πολύ χώρο σε εκείνους που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και την ιατρική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Διέτρεξα τα στοιχεία: εννέα στους δέκα από όσους νοσηλεύονται στην εντατική -κι έχουμε περίπου 300 άτομα στην εντατική σήμερα στην Ελλάδα- δεν είναι εμβολιασμένοι. Και ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Και είναι κρίμα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα.

  Με το βλέμμα, πάντα, στη Θεσσαλονίκη, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου και τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, τόσο η δοξολογία ανήμερα της 26ης Οκτωβρίου, όσο και η παρέλαση, δύο ημέρες μετά, θα πραγματοποιηθούν με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας. Μέτρα που, σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, λόγω του έντονου συγχρωτισμού, αλλά και την τήρηση αποστάσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ