Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 08:08

  Έρευνα (και) για κακούργημα στον φάκελο των ιστοσελίδων αντιεμβολιαστικού περιεχόμενου

  Έρευνα (και) για κακούργημα στον φάκελο των ιστοσελίδων αντιεμβολιαστικού περιεχόμενου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Για απάτη που μπορεί να διωχθεί και σε βαθμό κακουργήματος, αν αποφέρει οικονομικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, ακόμα και για εγκληματική οργάνωση, ερευνούν οι διωκτικές αρχές "κυκλώματα” αρνητών της μάσκας και του εμβολίου, μέσα από συγκεκριμένες σελίδες αντιεμβολιαστικού περιεχομένου (κυρίως στα σόσιαλ μίντια).

  Η φάμπρικα αυτή φαίνεται πως είχε στηθεί με στόχο να εξαργυρώσουν κάποιοι αφενός πολιτικά οφέλη (από το αντιεμβολιαστικό κομμάτι) , αφετέρου να βγάλουν χρήματα.

  Η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αξιολογώντας ως σοβαρές περίπου μια δεκάδα τέτοιες, μέσα από τις οποίες συγκεκριμένοι διαχειριστούν διαφημίζουν είτε "τρόπους” αποφυγής των συνεπειών της άρνησης του εμβολίου και της μάσκας, είτε δικαστικές ενέργειες ώστε να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας, ή ακόμα και αποστολή εξωδίκων "ότι αποκηρύσσουν την συνταγματική εξουσία του Κράτους, της δικαστικής, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας”.

  Ήδη, τουλάχιστον στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες εισαγγελίες, σκληροί και φανατικοί αντιεμβολιαστές, ενθαρρυμένοι από δικηγόρους, έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη βιομηχανία μηνύσεων κατά γιατρών, νοσηλευτών, υπευθύνων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ακόμη και εισαγγελέων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ιστοσελίδα που "διαφήμιζε” αρνήσεις εξουσιοδότησης μέσω εξωδίκων, με αντίτιμο από 23 ευρώ το άτομο, είχε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις.

  Παρέμβαση

  Η δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο αφού αρχικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ήταν αυτός που μίλησε για "τυχόν κυκλωμάτων" που αναπτύσσουν "εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης" αλλά και για δημιουργία "πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας".

  Ακολούθησε η παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου με εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει τάχιστα αυτές τις ιστοσελίδες.

  Η αποστολή των φακέλων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σηματοδότησε την εντολή για κατεπείγουσα έρευνα και αυτόφωρες συλλήψεις αν διαπιστωθούν αδικήματα.

  Μετά την εξέλιξη αυτή, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αναλάβει να διερευνήσει μία σειρά από αξιόποινες πράξεις όπως απάτη και απόπειρα απάτης, διέγερση σε ανυπακοή και πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων.

  Μάλιστα, σε περίπτωση που κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστωθούν ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.

  Επιπλέον, με σκοπό να τρέξει τάχιστα η όλη διαδικασία, ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Νίκου Στεφανάκου, ο οποίος και θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και 6 λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης αρνητών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ