Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 07:48

  Μαζί με την Covid, ξεκινούν οι εμβολιασμοί και για τη γρίπη

  Μαζί με την Covid, ξεκινούν οι εμβολιασμοί και για τη γρίπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για την εποχική γρίπη, αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα. 
   
  Θα τρέξει παράλληλα με τον εμβολιασμό για την Covid και το δύσκολο στοίχημα- που ήδη έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ειδικούς- είναι να υπάρξει επαρκής θωράκιση και για την εποχική γρίπη και να πειστούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Εξηγούν άλλωστε πως ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δεν συνδέεται με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
   
  Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ συνολικά θα διατεθούν τέσσερα εκατομμύρια δόσεις. Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένονται οδηγίες για τη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο εμβολίων, είτε πρόκειται για τον προγραμματισμό των δύο δόσεων του εμβολίου είτε για την τρίτη δόση.

  Διαφορετική η εικόνα φέτος

  Την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω του παρατεταμένου lockdown και της διευρυμένης χρήσης μάσκας, δεν καταγράφηκε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε επιβεβαιωμένος θάνατος από την εποχική γρίπη.
   
  Εντούτοις αυτό το χειμώνα η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική. "Φέτος, λογικά η γρίπη θα έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία. Αυτό αναμένεται. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο στέλεχος θα επικρατήσει φέτος. Για αυτό είναι ίσως και πιο επικίνδυνη η γρίπη φέτος" είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. "Και για αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε τον εμβολιασμό πολύ πιο σοβαρά από τις άλλες χρονιές" είχε προσθέσει.

  "Ξεκινάει ο εμβολιασμός με την 3η δόση αλλά και οι εμβολιασμοί για τη γρίπη.  Για τα αντιγριπικά εμβόλια ισχύει ό,τι ίσχυε πάντα, δεν υπάρχει κάποια διαφορά επειδή φέτος είναι παράλληλα σε εξέλιξη και οι εμβολιασμοί για την Covid. Πρέπει ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί και για την κοινή γρίπη. Ξεκινάει η 3η δόση με τους όρους τους οποίους έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και στο 80% στις ηλικίες άνω των 60 ετών,  είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί να πάει να κάνει την πρώτη και την δεύτερη δόση, έτσι ώστε να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και το χειμώνα απέναντι στην πανδημία" ανέφερε εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτικής του συνέντευξη. 

  Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω 
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ● Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. ∙ Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή ∙ Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) ∙ Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών ∙ Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) ∙ Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ∙ Χρόνια νεφροπάθεια ∙ Χρόνιες παθήσεις ήπατος ∙ Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα ∙ Σύνδρομο Down 
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. 
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ. 
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα). 
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. 
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης . 
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών. 
  9. Άστεγοι. 
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ