Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 07:39

  Υπό στενή επιτήρηση όλη η Βόρεια Ελλάδα, ανησυχία για την συνεχιζόμενη έκρηξη των κρουσμάτων

  Υπό στενή επιτήρηση όλη η Βόρεια Ελλάδα, ανησυχία για την συνεχιζόμενη έκρηξη των κρουσμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί η πορεία της πανδημίας να δείχνει σημάδια υποχώρησης, η εικόνα όμως είναι τελείως διαφορετική στη βόρεια Ελλάδα. Ήδη χθες ανακοινώθηκε πως στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας εντάσσονται Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

  "Υπάρχει μία αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα  που από νομό σε νομό  κυμαίνεται από 11% ως 36% και αυτό μας ανησυχεί" δήλωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

  Στη συμπρωτεύουσα ειδικότερα, το τελευταίο επταήμερο καταγράφεται υπερδιπλάσιος μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα. Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

  Παρατηρήθηκε δε διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και την Πιερία. 

  Σύμφωνα με τα δεδομένα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Η εικόνα στην επικράτεια

  Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση. 

  Ωστόσο, η μικρή αυτή αύξηση στις διαγνώσεις πιθανώς οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των εκτελούμενων τεστ. 

  Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 5% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, δείχνει σημαντική μείωση για δεύτερη εβδομάδα στην σειρά, με περίπου 11% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει σημεία ήπιας αλλά σταθερής βελτίωσης για δεύτερη εβδομάδα. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε κατά 6% περίπου. 

  Και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid19 έχει υποχωρήσει. Κινείται γύρω στις 200 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων υποχωρεί σταθερά κάτω από το 1. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ