Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 08:02

  Υποχωρεί το ενδεχόμενο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα για τα αυτόφωρα των εκπαιδευτικών

  Υποχωρεί το ενδεχόμενο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα για τα αυτόφωρα των εκπαιδευτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Σε δεύτερη μοίρα περνά όπως φαίνεται η αρχική σκέψη για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  σχετικά με τα αυτόφωρα των καθηγητών, που υπήρξε στα κυβερνητικά κλιμάκια για να αποτρέψει την βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών που επιχειρούν να στήσουν οι αντιεμβολιαστές, σέρνοντας στα αστυνομικά τμήματα τους εκπαιδευτικούς που απλώς εφαρμόζουν τον νόμο.

  H  εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, με την οποία ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη οι αστυνομικοί να μην προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, δίνει μια άμεση λύση, ενώ βασικό εργαλείο ανάσχεσης των αντιεμβολιαστών είναι και οι οδηγίες του Αρείου Πάγου. Η διατύπωσή τους δηλαδή και η κατευθύνσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πιθανόν θα καταστήσουν ως μη αναγκαία την οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση.

  Τι θα έλεγε

  Η λογική μιας τέτοιας περίπτωσης, της νομοθετικής παρέμβασης δηλαδή στον Ποινικό Κώδικα, όπως  αρχικά δομήθηκε ως σκέψη, θα είχε ως περιεχόμενο την εξαίρεση δημοσίων λειτουργών από την παραπομπή στο Αυτόφωρο (και εφαρμογή της τακτικής διαδικασίας)  ΜΟΝΟΝ όμως εφόσον πρόκειται για εφαρμογή κανόνων της δημόσιας υγείας και τίποτα άλλο.

  Μάλιστα η σκέψη ήταν να μπούν σε αυτή τη στάθμιση και οι γιατροί. Να σημειωθεί πως ήδη εξαιρέσεις υπάρχουν  ήδη από παραπομπή στο αυτόφωρο, για τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς επιμελητές.

  Η λύση    

  Οι παρεμβάσεις όμως τόσο του κ. Θεοδωρικάκου, όσο και του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν αναθεωρούν, επί του παρόντος τις σκέψεις που υπήρξαν αρχικά για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, στο θέμα των αυτοφώρων. Βέβαια το γεγονός ότι την Παρασκευή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιαστούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αφήνει ακόμα ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο.

  Το προεδρικό διάταγμα του 1991

  Η παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ουσιαστικά αναφέρει πως εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα Αστυνομικά Τμήματα.

  Μάλιστα, σύμφωνα με νομικές πηγές εδράζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 141/30-4-1991 σχετικά με τις "αρμοδιότητες των οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης υπηρεσιών".

  Συγκεκριμένα στο άρθρο 74 παρ. θ (αστυνομικοί σκοποί) αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο αστυνομικός "οδηγεί στο αστυνομικό τμήμα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους…..".

  Εν ολίγοις η διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που εμπλέκονται (π.χ των εκπαιδευτικών) απενεργοποιεί την υποχρέωση προσαγωγής εν προκειμένω.  Αρκεί δηλαδή οι εκπαιδευτικοί να έχουν πάνω τους την ταυτότητά τους για να μην υπάρχει υποχρέωση προσαγωγής τους σε περίπτωση μήνυσης σε βάρος τους.

  Παράλληλα ο Άρειος Πάγος και δη η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δίνει οδηγίες προς τις κατά τόπους εισαγγελίες, όπως έκανε πρόσφατα ο Βασίλης Πλιώτας  για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών νόσησης ή προχθές ο Ευάγγελος Ζαχαρής.

  Χωρίς αυτό να αποκλείει, εφόσον χρειαστεί να υπάρξει νέα παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ