Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Σεπ-2021 17:38

  ΣτΕ: Συνταγματική η υποβολή δημοσίων υπαλλήλων σε τεστ ανίχνευσης Covid

  ΣτΕ: Συνταγματική η υποβολή δημοσίων υπαλλήλων σε τεστ ανίχνευσης Covid
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Με την επίκληση του δικαιώματος προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την υποβολή δημοσίων υπαλλήλων σε τεστ ανίχνευσης Covid.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις που ζητούσε την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ που επέβαλλε σε δημόσιους υπαλλήλους την υποβολή σε τεστ ανίχνευσης Covid και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος.

  Η 7μελή σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1386/2021 έκρινε ότι ότι σύμφωνα με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες, ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας, αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα, δεδομένου ότι τίθεται για την προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και ατομικώς της ζωής και υγείας όλων από τη διασπορά του COVID-19 και συνιστά αποτελεσματικό και αναγκαίο μέτρο, κατά την επιστημονική τεκμηριωμένη κρίση του νομοθέτη". 

  Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε, ότι "το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητα".

  Απάντηση

  Κι αυτό γιατί η αίτηση της υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εργαζόταν στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου της και της απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο εργασίας, επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19 μιλούσε για αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ΚΥΑ στο σκέλος που αφορά στην εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από κορονοϊό σε υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ