Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 18:30

  Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

  Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση, μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, για δύο ακόμη κατηγορίες, τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, όπως είχε μεταδώσει και το πρωί το Capital.gr. 

  Όπως τονίστηκε στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, στο Υπουργείο Υγείας, η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται οποίος έχει κάνει τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό της Johnson.

  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

  Αναλύοντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να ξεκινήσει η τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, χωρίς να υπάρχει έγκριση από τον ΕΜΑ, εξήγησε πως η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης. Ειδικότερα είναι μεγάλη η επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η συχνή έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς. Όλα αυτά την ώρα που το στέλεχος Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

  Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση.

  Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος   Θεμιστοκλέους, τόνισε από την πλευρά του πως το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Εχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά. 

  Πορεία των εμβολιασμών

  Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.900.000 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

  Περισσότεροι από 90.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες 7 ημέρες για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, με την συντριπτική πλεινότητα των ραντεβού να κλείνεται από νεαρές ηλικίες.

  Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

  Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.

  Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.

  Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.

  Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.

  Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

  Τέλος, στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 10.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 8.500 πολίτες.

  Στις αρχές του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί από τους παιδιάτρους, όπως πρόσθεσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ