Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Σεπ-2021 12:00

  Έρχεται δεύτερο κοινωνικό πακέτο στήριξης

  Έρχεται δεύτερο κοινωνικό πακέτο στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την αρχή αποτέλεσε η δέσμη των κοινωνικών μέτρων την οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ και εξειδίκευσε ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη Πέμπτη.

  Όπως ανέφερε ο κος Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση που έκανε την μέρα εκείνη για συνολικά 7 νέα μέτρα στήριξης (επιδότηση 1.200 ευρώ για "πρώτο ένσημο” σε 35.000 νέους χωρίς προϋπηρεσία, επιδότηση εισφορών για επιπλέον 50.000 προσλήψεις, 3μηνη επέκταση της "Συν-Εργασίας” έως το Δεκέμβριο κλπ, διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το Δεκέμβριο), τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν νέα μέτρα που θα αφορούν το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και συνολικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής για απασχόληση και ανεργία.

  Ο ίδιος, επίσης, τόνισε πως με την συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά θετικές. Η ανάπτυξη αυτή, σημείωσε, θα δημιουργήσει αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα, πράγμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική, ιδιαίτερα δε αυτήν που αφορά την απασχόληση, τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τους νέους, σημείωσε ο κος. Χατζηδάκης.  Στόχος μας είναι μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια στην οικονομία, κατέληξε.

  Έτσι πέρα από τα μέτρα ύψους 1 δις. Ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα), θα έλθει ένα νέο "πακέτο” μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων.

  Σημειώνεται πως τα κονδύλια τα οποία έχει προϋπολογίσει το Υπουργείο Εργασίας από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της απασχόλησης ανέρχονται συνολικά σε 3,1 δις. Ευρώ.

  Εξάλλου, μεγάλο θα είναι όφελος για τους εργαζομένους, σε περίπτωση που αυξηθεί πέραν του 2% ο κατώτατος μισθός το 2022, σύμφωνα με το "παράθυρο” που άφησε ανοιχτό ο ίδιος Υπ. Εργασίας, κος Χατζηδάκης, στις δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα.

  Τέλος, είναι ήδη ψηφισμένη νέα μείωση εισφορών (υπέρ του επικουρικού) 0,5%, η οποία θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2022, φέρνοντας αύξηση 0,25% στις καθαρές αποδοχές όλων των μισθωτών, ενώ εξετάζεται παραπέρα μείωση 0,6% των εισφορών στα πλαίσια της υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης περί μείωσης των εισφορών κατά 5 μονάδες το 2020-2023. 

  Κονδύλι 2 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με αιχμή την Κατάρτιση -Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

  Πιο αναλυτικά, οι πόροι (2 δισ. ευρώ) για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", θα αφορούν τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, τη μεταρρύθμιση της κατάρτισης, την ενίσχυση της μαθητείας, τον  εκσυγχρονισμό των υποδομών του ΟΑΕΔ, τον ψηφιακό και οργανωσιακό μετασχηματισμό και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΕΔ.

  Βασικό "όχημα” των παραπάνω αλλαγών θα είναι το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται τους αμέσως επόμενους μήνες   από το Υπ. Εργασίας.

  Κομβικό πεδίο των αλλαγών στην κατάρτιση θα αφορά και τα επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας και υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

  Αντίθετα, έως τώρα, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό για έως 12 μήνες, ενώ οι δικαιούχοι του δεν έχουν καμία υποχρέωση να καταρτιστούν παράλληλα. 

  Πιο αναλυτικά, εκείνο το οποίο επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ελάχιστον) κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας –προκειμένου να προσεγγίζει τον μισθό τον οποίο έπαιρνε ο δικαιούχος πριν απολυθεί (σ.σ. ο μέσος καθαρός μισθός ανέρχεται περίπου στα 750-800 ευρώ)– και θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας.

  Ωστόσο, το συνολικό ποσό το οποίο θα δικαιούται ο δικαιούχος θα παραμείνει το ίδιο σε ετήσια βάση.

  Έτσι, η μόνη διαφορά του σχεδιαζόμενου πλαισίου σε σχέση με το υφιστάμενο (σε ό,τι έχει να κάνει με τον ρυθμό καταβολής) θα είναι πως το συνολικό, ετήσιο ποσό, το οποίο θα δικαιούται, δεν θα το εισπράττει σε ισόποσες μηνιαίες "δόσεις", αλλά σε μη ισόποσες κλιμακωτές "δόσεις".

  Κονδύλι 1,1 δις. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

  Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ο ΟΑΕΔ  υπέβαλε προτάσεις χρηματοδότησης ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027), με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

  Για πρώτη φορά σχεδιάζεται και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άντλησης πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρωπαϊκούς πόρους.

  "Παράθυρο” για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

  Ειδικό βάρος στο επόμενο "πακέτο” στήριξης των εργαζομένων αναμένεται να παίξει και η διαφαινόμενη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε πως από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2%.

  Ωστόσο, ο Υπ. Εργασίας, κος Χατζηδάκης, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως από την αρχή το χρόνου θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον κατώτατο μισθό που θα διαμορφωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Η κυβέρνηση, αφού λάβει υπόψην της τις σχετικές εισηγήσεις εργοδοτών, εργαζομένων και αρμοδίων φορέων, θα τοποθετηθεί, έχοντας ως βούληση, στον κατώτατο μισθό, να υπάρξει αντανάκλαση εκείνου που είπα προηγουμένως μιλώντας για κοινωνικό μέρισμα, κατέληξε ο ίδιος.

  Νέα μείωση εισφορών 

  Αύξηση στις καθαρές αποδοχές θα προκύψει, όμως, και από την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τον Ιούνιο του 2022, θα μειωθούν κατά 0,5% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Η μείωση αυτή θα μοιρασθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

  Η μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων κατά 0,25%, θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους. Σε περίπτωση που υπάρξει νεά μείωση 0,6% στις εισφορές των μισθωτών, το 2022, θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους. 

  Διαβάστε ακόμη

  Όλα τα SOS της επιδότησης για το "πρώτο ένσημο" 

  Απασχόληση: Όλο το σχέδιο των αλλαγών στην κατάρτιση

  Σ. Πρωτοψάλτης: Αυτά είναι τα  νέα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ