Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 18:01

  Αντισυνταγματική η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

  Αντισυνταγματική η απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας δυο αποφάσεις του περασμένου έτους του υφυπουργού Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021. Με τις  δυο υπουργικές αποφάσεις   παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

  Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει γονείς μαθητών, που φοιτούσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ατομικώς αλλά και για λογαριασμό των ανήλικων παιδιών τους και η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 1362/2021 απόφασή της  (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη), έκανε δεκτές τις αιτήσεις

  Το δικαστήριο έκρινε ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις  ρυθμίζονται πρώτον, κατά τρόπο δεσμευτικό,  μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται. Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, κρίθηκε ότι οι επίμαχες υπουργικές πράξεις εισάγουν νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και, επομένως,  έχουν εκτελεστό χαρακτήρα.

  Κατά συνέπεια οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις (που έχουν "εκτελεστό χαρακτήρα") είναι ακυρωτέες και για τον λόγο ότι έχουν εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος.

  Επιπροσθέτως  κρίθηκε  από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι  προσβαλλόμενες πράξεις του υφυπουργού Παιδείας,  για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάτι που δεν έγινε και για το λόγο αυτό  ακυρώθηκαν  για λόγους ασφαλείας δικαίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ