Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 14:01

  "Καταλύτης" ταχύτερης ανάπτυξης τα έσοδα του τουρισμoύ για το δεύτερο εξάμηνο

  "Καταλύτης" ταχύτερης ανάπτυξης τα έσοδα του τουρισμoύ για το δεύτερο εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στα 10,1 δισ. υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών τις συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019.

  ¨Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ ενώ το δεύτερο εξάμηνο, με την προσδοκία και για επέκταση της τουριστικής περιόδου αναμένονται άλλα 8 με 9 δισ. πρόσθετων εισπράξεων. Μάλιστα τόνιζαν ότι λόγω της πανδημίας για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τον τουρισμό έρχεται για το δεύτερο εξάμηνο (συνήθως τα έσοδα από τουρισμό μοιράζονταν μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου) και αυτό θα έχει επιπλέον θετική επίδραση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Σχολιάζοντας μάλιστα και στα στοιχεία από μελέτη του ΣΕΤΕ σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός για φέτος θε πετύχει για φέτος εισπράξεις που θα φτάσουν το 66% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019 δηλαδή θα φτάσουν τα 12,6 δισ. ευρώ η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% είχαν ως βάση τις παραδοχές του ΥΠΟΙΚ ότι ο τουρισμός θα φτάσει το 2021 το 55% των εσόδων του 2019.

  Συνεπώς αν έχουμε υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο οικονομικών (για τον οποίο παραδέχονται ότι είναι συντηρητικός) θα έχουμε και νέα θετική έκπληξη για το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους και άρα θα υπάρχει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα.

  Η ίδια πηγή τόνιζε παρόλα αυτά ότι ο σχεδιασμός για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη από το Πρωθυπουργό βασίζονταν στο "μόνιμο" δημοσιονομικό χώρο και όχι επιπλέον έσοδα που δημιουργούν συγκυριακοί παράγοντες όπως π.χ. άνοδος της κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της οικονομίας η οποία θα εξομαλυνθεί του επόμενους μήνες.

  Ως μόνιμες παραμέτρους ανάκαμψης ανέφεραν την αύξηση των επενδύσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο αλλά και της αύξησης της αξίας των εξαγωγών αγαθών χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή κατά 16, 4 δισ. ευρώ.

  Καταλήγοντας η ίδια πηγή τόνιζε ότι τα όποια μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν στο μέλλον θα πρέπει να βασίζονται σε πηγές μόνιμης αύξησης των εσόδων και όχι να γίνουν πρόκριμα για να γυρίσουμε σε δημοσιονομικές διορθώσεις προς το χειρότερο. Τόνιζαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση μόνιμα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν πριν από το 2023 λόγω της παράτασης της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2022. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ