Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 14:32

  Μηταράκης: Κάνουμε πράξη τις ευρωπαϊκές πρακτικές διαφάνειας, καταργώντας τις απευθείας αναθέσεις στις συμβάσεις για το Μεταναστευτικό

  Μηταράκης: Κάνουμε πράξη τις ευρωπαϊκές πρακτικές διαφάνειας, καταργώντας τις απευθείας αναθέσεις στις συμβάσεις για το Μεταναστευτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη στην διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων" τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την συμφωνία-πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τακτικών και έκτακτων αναγκών του κράτους για το Μεταναστευτικό, τα επόμενα τέσσερα έτη, στη φύλαξη, τη καθαριότητα, την απολύμανση και τη συντήρηση των δομών φιλοξενίας μεταναστών και των λοιπών εγκαταστάσεων του υπουργείου.

  Ανέφερε ότι αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση των διατάξεων για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, με την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση συμφωνιών πλαίσιο -κατά την βέλτιστη δηλαδή ευρωπαϊκή πρακτική- με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες, γεγονός που ώθησε την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει συγχαρητήρια στη χώρα μας.

  Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι παραλλήλως με την ακολουθούμενη πολιτική της υιοθέτησης των σύγχρονων ευρωπαϊκών πρακτικών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου οι διατάξεις που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις για κάθε δαπάνη σχετική με το μεταναστευτικό.

  Σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό για την τέταρτη κατά σειρά σύμβαση, καθώς είχε προηγηθεί ενημέρωση για τις συμβάσεις για τον Φράκτη του Έβρου, της κατασκευής των κλειστών-ελεγχόμενων δομών της Σάμου, της Κω και της Λέρου και για την σίτιση αιτούντων άσυλο. Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε επίσης ότι η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάζεται στην Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ προανήγγειλε ότι συντόμως θα ακολουθήσει η πέμπτη σύμβαση για τις δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου.

  Όπως τόνισε, επί ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διατέθηκαν 2 δισ. ευρώ για την διαχείριση του μεταναστευτικού, καμία σύμβαση δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή, καθώς ήταν όλες κάτω των 20 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Μηταράκης, η νέα σύμβαση αφορά στην παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε υπηρεσίας αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Για την ανάθεσή της προηγήθηκε διαγωνισμός με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά, με διάρκεια τέσσερα έτη, με συνολική ετήσια αξία 112.512 εκατ., και αφορά όχι μόνο τις δομές φιλοξενίας αλλά και τις περιφερειακές υπηρεσίες και την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

  Όπως είπε επίσης ο κ. Μηταράκης, η μεγάλη καινοτομία του διαγωνισμού είναι ότι ανά σημείο, ένας ανάδοχος έχει συνολικά την ευθύνη για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση της εγκατάστασης, γεγονός που οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας, αφενός εξοικονόμησης κόστους, αφετέρου εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων από πλευράς της αναθέτουσας αρχής.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ