Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 12:15

  Μ. Κεφαλογιάννης: "Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσβάλλει βάναυσα την ανεξαρτησία της Κύπρου"

  Μ. Κεφαλογιάννης: "Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσβάλλει βάναυσα την ανεξαρτησία της Κύπρου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε συμπόσιο τουρκικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη, όπου ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο οθωμανικό κράτος ή τη διάδοχό του Τουρκία.

  Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, στην ερώτησή του, αναφέρει πως πρόκειται για απαράδεκτη, προκλητική και ανιστόρητη δήλωση, που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία δήλωση, που, όπως σημειώνει, "είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

  Ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι στις 24 Αυγούστου 1960 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού την ένταξη της Κύπρου στον ΟΗΕ. "Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ζήνων Ρωσσίδης, εκφώνησε τον πρώτο λόγο του στη Γενική Συνέλευση στις 21 Σεπτεμβρίου 1960", υπενθύμισε και υπογράμμισε ότι το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα τμήμα του εδάφους της να βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή.

  "Η συμφωνία ένταξης καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο αλλά υπάρχει πρόνοια ώστε το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται μόνο στις ελεύθερες περιοχές. Η μη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο υπό κατοχή τμήμα της Νήσου έχει μόνο γεωγραφική ισχύ και η τουρκοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα της ένταξης", προσθέτει.

  Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ διατυπώνει τις εξής ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  "- Είναι σε γνώση της η ανωτέρω δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που προσβάλλει την ανεξαρτησία ενός ελεύθερου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ;

  - Ποια είναι η θέση της στην παραπάνω δήλωση που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι πλήρως αντίθετη με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ