Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Σεπ-2021 19:43

  Κορονοϊός: Εκδόθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα

  Κορονοιος Ελλαδα Πανδημια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα έως τις 31 Μαρτίου 2022 και αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

  Τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό αφορούν τους ανεμβολίαστους, ενώ θέτουν το πλαίσιο κινήσεων και για τους εμβολιασμένους πολίτες. Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας, παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους ανοιχτούς χώρους που παρατηρείται συνάθροιση, καθώς και σε όλους τους κλειστούς χώρους. Παράλληλα στο ΦΕΚ αναφέρονται και οι κυρώσεις που προβλέπονται στις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων.

  Με rapid test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

  Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test κάθε εβδομάδα, Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ, το οποίο ανέρχεται στα 10 ευρώ. Επίσης, δεκτά γίνονται μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

  Self test για μαθητές, rapid test για φοιτητές

  Από την πλευρά τους οι μαθητές θα υποβάλλονται σε δύο Self test την εβδομάδα. Θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν και υποχρεωτικά τα αποτελέσματα τους πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Αντίστοιχα οι ανεμβολίαστοι φοιτητές για την είσοδο τους στα πανεπιστήμια υποχρεώνονται σε εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Το κόστος τους θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον φοιτητή, ενώ το τεστ θα πρέπει να διενεργείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr- με τη διαδικασία να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

  Τι ισχύει για τα ταξίδια

  Οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να προβούν σε ταξίδια, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.

  Στην αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

  Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

  Ποιοι άλλοι υποχρεούνται σε rapid test

  Από τη Δευτέρα υπόχρεοι σε διενέργεια rapid test είναι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εργαζόμενοι στην εστίαση, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

  Διαβάστε στη στήλη "Σχετικά Αρχεία' το ΦΕΚ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΦΕΚ (1 MB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ