Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 18:26

  Μ. Γκάγκα: Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε

  Μ. Γκάγκα: Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη" είπε η νέα αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση.

  Η κα Γκάγκα επισήμανε πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης "επεμβαίνουμε άμεσα και γίνεται έλεγχος" για να προσθέσει ότι τα περιστατικά με πλαστό πιστοποιητικό που έχουν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, είναι λίγα.

  Ξεκαθάρισε ότι οι υγειονομικοί που εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία τους και θα ακολουθούνται όλες οι διοικητικές και νομικές κυρώσεις. "Είναι πολύ σημαντικό η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν τους νόμους και να κινδυνεύουν άνθρωποι", υπογράμμισε.

  Σχετικά με τα πιστοποιητικά αναστολής καθηκόντων που έχουν επιδοθεί σε ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας η κ. Γκάγκα είπε ότι είναι 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, δηλαδή ποσοστό 5,8% του συνόλου.

  Στα νοσοκομεία οι γιατροί ήταν το 2,1%, 547 σε σύνολο 21.000, το νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000 και το διοικητικό 879 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.000. "Τα ποσοστά αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται με μετακινήσεις προσωπικού". Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών και θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό.

  Στο άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, στόχος είναι να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς διακοπές. Τις προηγούμενες δύο χρονιές, σημείωσε, είχε αποφασιστεί και οριζόντια διακοπή της δια ζώσης εκπαίδευσης γιατί τα παιδιά μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και το άνοιγμα των σχολείων θα σήμαινε αύξηση κινητικοτητας.

  Το πρωτόκολλο λειτουργίας για τα σχολεία προβλέπει συστηματικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και σε εμβολιασμένους αν ήταν κοντά σε κρούσμα.

  Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως θα υπάρξει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα κλείνει το τμήμα με ένα κρούσμα αλλά οι γονείς θα πρέπει να τηρήσουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

  Οι ειδικοί περιμένουν πως θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων στα παιδιά λόγω αυξημένων των ελέγχων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν όμως τηρηθούν τα πρωτόκολλα θα υπάρξει μείωση τις επόμενες εβδομάδες.

  Σημειώνεται πως 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί και το 13% των παιδιών του Γυμνασίου.

  Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως καταγράφεται σημαντική μείωση για δεύτερη εβδομάδα κατά 20 % στις νέες διαγνώσεις. Οι θανατοι όμως αυξήθηκαν όπως και ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ κατά 6%. Οι εισαγωγές ανά ημέρα φτάνουν τις 250. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ