Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 08:34

  Υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών: Έρευνα για βαριά κακουργήματα "δείχνει" o Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

  Υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών: Έρευνα για βαριά κακουργήματα "δείχνει" o Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Το δρόμο για τη διερεύνηση  διάπραξης βαρύτατων αδικημάτων σε όσους ενέχονται στην έκδοση πλατών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, δείχνει η χθεσινή εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα προς τους εισαγγελείς της χώρας. Τα αδικήματα που ζητεί ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας να διερευνηθούν είναι μεταξύ άλλων:

  -Ψευδής ιατρική πράξη

  -Ψευδής βεβαίωση ή νόθευση εγγράφου

  -Παραβίαση μέτρων κατά της μετάδοσης ασθενειών.

  Έως ισόβια!

  Το τελευταίο αδίκημα (285 ΠΚ) στην κακουργηματική διάστασή του επισύρει ποινές που μπορούν να φτάσουν και τα ισόβια! Συγκεκριμένα αναφέρεται:

  1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

  2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

  3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

  4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

  Εισβολή εισαγγελέων

  Παράλληλα ο κ. Πλιώτας στέλνει τους εισαγγελείς προληπτικά στα εμβολιαστικά κέντρα για επιτόπιους ελέγχους. Αναφέρεται δηλαδή ακόμα και σε "προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών".

  Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς όλης της χώρας για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και προτείνει εξονυχιστικό έλεγχο ακόμη και μεμονωμένων περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη "κυκλώματος".

  Ζητά επισης να εποπτεύουν των ερευνών εισαγγελείς Εφετών και σε σοβαρές περιπτώσεις να επιλαμβάνονται οι ίδιοι, με την συνδρομή αντεισαγγελέων Εφετών, των υπόθέσεων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ