Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 16:15

  Επενδυτικά Προγράμματα. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

  Επενδυτικά Προγράμματα. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

  Τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα αποτελούν "οχήματα" τα οποία μπορούν να δώσουν στα χρήματά σου ελκυστικές αποδόσεις αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τους παρακάτω κανόνες.

  Η τοποθέτηση χρημάτων σε ασφαλιστικά επενδυτικά προγράμματα δημιουργίας κεφαλαίου αποτελεί μια από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές για να επιτυχείς οικονομικούς στόχους όπως: 
  -  η εξασφάλιση συμπληρωματικού εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση
  - η χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών
  - η αγορά περιουσιακών στοιχείων
  - ή ακόμα και η αξιοποίηση υπάρχοντος κεφαλαίου με στόχο την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων.

  Αν ανήκεις στην κατηγορία των αποταμιευτών που η λέξη "επένδυση” σου δημιουργεί δισταγμό στο να επιλέξεις ένα επενδυτικό πρόγραμμα, ίσως είναι η στιγμή να μελετήσεις προσεκτικά τους παρακάτω κανόνες.

  1.    Επαρκής χρονικός ορίζοντας

  Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας μιας επένδυσης τόσο μειώνεται η πιθανότητα αρνητικών αποδόσεων. Πρακτικά, συστήνεται η διατήρηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων τουλάχιστον για 15 χρόνια. Μέσα σε ένα τέτοιο διάστημα είναι αναμενόμενο να υπάρξουν διακυμάνσεις στις αγορές οι οποίες επηρεάζουν την απόδοση αυτών των προγραμμάτων. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι το διάστημα αυτό είναι ικανό να εξομαλύνει και να ελαχιστοποιεί σημαντικά την επίδραση των καθοδικών κύκλων της οικονομίας στο τελικό αποτέλεσμα.

  Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, οι διακυμάνσεις όχι μόνο δεν έχουν αρνητική επίπτωση ως προς την επίτευξη προσδοκώμενης απόδοσης, αλλά ευνοούν το τελικό αποτέλεσμα. Εάν επενδύουμε μακροχρόνια δε χρειάζεται να φοβόμαστε και να ανησυχούμε για τις διακυμάνσεις. 

  Επιπλέον, αν ακολουθήσεις και τηρήσεις αυτόν το κανόνα δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο επαρκής χρονικός ορίζοντας τείνει να μειώνει, ακόμα και να μηδενίζει, τη βαρύτητα του market timing. 

  2.    Διασπορά στην επενδυτική στρατηγική

  Η γνωστή ρήση "όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι" περιγράφει με τον πιο απλό τρόπο έναν από τους βασικούς κανόνες των επενδύσεων. Όσο πιο διαφοροποιημένο είναι το χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού σου προγράμματος, τόσο περισσότερο σταθερές αποδόσεις επιτυγχάνεις. Αυτό συμβαίνει γιατί την ίδια χρονική στιγμή οι διαφορετικές κατηγορίες επένδυσης αποδίδουν με διαφορετικό τρόπο. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επιτυγχάνεται μέσα από τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών επενδύσεων όπως μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, διαθέσιμα. 

  Εύλογα εδώ προκύπτουν δυο προβληματισμοί:

  Πώς θα επιτύχω διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό μου; 

  Πώς θα ξέρω ότι το χαρτοφυλάκιο ταιριάζει στο επενδυτικό μου προφίλ και εξυπηρετεί τους οικονομικούς μου στόχους; 

  Τα καλά νέα για τα δυο παραπάνω ερωτήματα είναι ότι απαντώνται εύκολα κατά τη διαδικασία ασφάλισης. 

  Πριν τη λήψη οποιασδήποτε επενδυτικής απόφασης θα πρέπει να προσδιορίσεις ποιο είναι το επενδυτικό σου προφίλ. Δηλαδή αν είσαι ένας συντηρητικός, ισορροπημένος ή επιθετικός επενδυτής. Ενδεικτικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το προφίλ σου είναι οι γνώσεις σου για τις επενδύσεις, οι οικονομικοί σου στόχοι, ο χρονικός ορίζοντας που θα επενδύσεις, η προσδοκώμενη απόδοση που θέλεις να επιτύχεις, καθώς και η σχέση σου με το οικονομικό ρίσκο. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προσδιορισμού του προφίλ σου είναι η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου.

  Έχοντας προσδιορίσει το επενδυτικό σου προφίλ, μπορείς να περάσεις πλέον στην επιλογή του κατάλληλου χαρτοφυλακίου. Αν θεωρείς ότι οι γνώσεις σου δεν είναι αρκετές ώστε να επιλέξεις μόνος σου τις διαφορετικές κατηγορίες επένδυσης που θα υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό σου, μπορείς να εμπιστευτείς ένα από τα χαρτοφυλάκια που οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν φτιάξει, ειδικά για την κάθε κατηγορία επενδυτή. Με αυτό τον τρόπο αναθέτεις τη διασπορά της επενδυτικής σου στρατηγικής στους πλέον εξειδικευμένους διαχειριστές. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία τους στη διαχείριση χαρτοφυλακίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που μπορείς να αξιοποιήσεις.

  3.    Αδιάλειπτη τοποθέτηση χρημάτων

  Ο τρίτος, εξίσου σημαντικός, κανόνας είναι αυτός της συστηματικής και αδιάλειπτης τοποθέτησης χρημάτων. Όσες περισσότερες "ευκαιρίες” δίνεις στα χρήματά σου να τοποθετούνται στις αγορές – τηρώντας πάντα και τον πρώτο κανόνα του μακροχρόνιου ορίζοντα –τόσο υψηλότερη απόδοση επιτυγχάνεις. Πρακτικά αυτό συμβαίνει μέσα από τα προγράμματα περιοδικού ασφαλίστρου όταν ο ασφαλισμένος πληρώνοντας ετήσια/ 6μηνα/3μηνα ή ιδανικά μηνιαία ασφάλιστρα επενδύει συνεχώς και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στις αγορές. 

  Το τελικό θετικό αποτέλεσμα της επένδυσης προκύπτει στην πραγματικότητα από την αξιοποίηση των πτωτικές περιόδων για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί εκεί αγοράζεις φτηνότερα και δεύτερον, γιατί οι ανοδικές περίοδοι είναι ιστορικά περισσότερες από τις πτωτικές.

  Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές για να είναι επιτυχημένη η επένδυση των χρημάτων σου. Υπάρχουν απλοί κανόνες που στην πράξη και βάσει ιστορικότητας έχουμε διαπιστώσει ότι λειτουργούν – και λειτουργούν εντυπωσιακά θετικά στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Δεδομένου ότι οι οικονομικοί στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από τη συστηματική επένδυση χρημάτων είναι πολύ σημαντικοί, το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις, είναι να αφήνεις το χρόνο να πηγαίνει χαμένος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις. Εξάλλου, το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα βγάζεις, αλλά πόσα από αυτά αξιοποιείς ώστε να γίνουν περισσότερα.

  Επίλεξε με σύνεση τον ασφαλιστικό σύμβουλο και την ασφαλιστική εταιρία που θα είναι οι συνοδοιπόροι σου σε αυτό το ταξίδι ώστε να έχεις πάντα τη σωστή καθοδήγηση.

  Ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευγνωμονεί!

  Εβίτα Λαμπαδιάρη

  Insurance & Financial Advisor
  Dynamic Financial Advisors
  www.dfadvisors.gr
  https://www.linkedin.com/in/evita-lampadiari-77bbab1a9/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ