Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 12:13

  Γιάννης Αγγελής: Δικαστική δικαίωση για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ταξίδι στη Βιέννη για τη Novartis

  Γιάννης Αγγελής: Δικαστική δικαίωση για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ταξίδι στη Βιέννη για τη Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στην πλήρη δικαίωση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή, για τα όσα καταγγέλθηκαν σχετικά με το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη το 2018 για την υπόθεση Novartis, που άνοιξε το ασκό του Αιόλου για την ανατροπή και την ανάποδη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για "στήσιμο" πολιτικών προσώπων, προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

  Το Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε στην απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με βούλευμα που εξέδωσε απορρίπτοντας τις καταγγελίες πως δεν παρέλαβε στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού, που πρόσφεραν προφορικά Αμερικανοί στον ίδιο και στους τότε εισαγγελείς διαφθοράς κατά την επίμαχη συνάντηση.

  Οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησαν με το βούλευμα που εξέδωσαν την απαλλακτική πρόταση που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι  "ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα  έγγραφα στοιχεία ή στικάκι  γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν". Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα "στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (σ.σ κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί  του άρθρο 259 ΠΚ  να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο  σοβαρότατο για έναν  ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…".

  Ούτε ενδείξεις

  Ακόμη, με την πρόταση του –την οποία τώρα υιοθέτησε το συμβούλιο - ο κ. Οικονόμου ζητούσε την απαλλαγή του κ. Αγγελή κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής, καθώς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου "κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά  υπηρεσιακά πλαίσια  χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον".

  Επιπλέον, κατά τον εισαγγελέα Εφετών, ο κ. Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη  ότι η συνεργασία αυτή  θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ