Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 07:32

  Κορονοϊός: Κλειδώνει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών

  Κορονοϊός: Κλειδώνει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Μετά τις ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους έχει ανακοινωθεί ήδη πως θα λάβουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σειρά παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, όσοι είναι άνω των εξήντα ετών. Θα υπάρξει δηλαδή σύμφωνα με τις πληροφορίες σύσταση από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών να κάνουν μια "αναμνηστική" δόση, οκτώ μήνες από τον πρώτο τους εμβολιασμό.

  Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους είναι άνω των 85 ετών είχε ανοίξει ήδη από τον Ιανουάριο, ενώ  από τις 10 Φεβρουαρίου μπορούσε να ξεκινήσει να εμβολιάζεται η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

  Θα πρέπει να προηγηθεί εντούτοις η έγκριση από τον ΕΜΑ, η οποία όμως αναμένεται άμεσα, περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

  Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείο Υγείας, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των εξήντα ετών. Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό που φτάνουν στην Αριστοτέλους δείχνουν πιο συγκεκριμένα ότι:

  -Στην ηλικιακή  ομάδα 85 και άνω 72,7% έχει εμβολιαστεί 
  -Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 72,8% 
  -Στην ηλιακή ομάδα 75-79 το 84,8% 
  -Στην ηλικιακή ομάδα 70-74 το 79,1% 
  -Στην ηλικιακή ομάδα 65-69 το 80,6% 
  -Και στην ομάδα 60-64 το 76,7%

  "Υποψήφιοι" για την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, λόγω της εκτεταμένης επαφής τους με τον ιό.

  Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους όσον αφορά τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου, έκανε γνωστό ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σύντομα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δε φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε", ανέφερε.

  Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

  -Η πρώτη κατηγορία που θα λάβει την τρίτη δόση από το Σεπτέμβριο είναι άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. 

  -Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.  

  -Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, όπου περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία. 

  -Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία. 

  -Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200. 

  Σύμφωνα με τις συστάσεις, το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουνε λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson. 

  Vicky.kourlibini@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ