Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Αυγ-2021 08:30

  Τι δείχνει τελευταία έκθεση για την πορεία της πανδημίας-Χειρότερος μήνας ο Αύγουστος

  Πειραιας λιμανι επιστροφη απο διακοπες κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Τον Αύγουστο, η επιδείνωση βασικών δεικτών της πανδημίας, ήταν και μεγάλη και γρήγορη. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που καταγράφουν οι τακτικές εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Covid, στις οποίες περιλαμβάνονται δεδομένα όχι μόνο για την πορεία των ενεργών κρουσμάτων, αλλά για το πλήθος των εργαστηριακών ελέγχων, τις πληρότητες σε κλίνες και ΜΕΘ Covid, τους δείκτες μετάδοσης και θετικότητας. Πρόκειται για τους άξονες που παρακολουθούν στενά οι λοιμωξιολόγοι για τη διαχείριση της πανδημίας.

  Η 63η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 12 – 18 Αυγούστου και η επιδείνωση σε σύγκριση με τον Ιούλιο είναι ραγδαία, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, που πλέον επικρατεί στη χώρα μας σε ποσοστό άνω του 96%.

  Τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι τα εξής. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τα 24.919 στις 17 Αυγούστου, όταν ένα μήνα πριν, στις 7 Ιουλίου, ήταν 6.850 και στα 30 Ιουνίου μόλις 3.554.

  Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 18 Αυγούστου σε 1,09, αμετάβλητος συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση. Όμως τα στοιχεία του Οργανισμού υποδεικνύουν ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε 3,64% (το 7ήμερο 9 – 15 Αυγούστου), από 3,05% το προηγούμενο 7ήμερο.

  Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 3.160 κρούσματα, από 2.942 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας αύξηση 7,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 24,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,5% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση κατά 17,8% σε 19,9 (από 16,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 24,8% σε 282 (από 226 στην προηγούμενη έκθεση).

  Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει επίσης αύξηση, στο 63% (από 51% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 74% και 57% αντίστοιχα (από 63% και 47% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (17/8/2021), η Ελλάδα με 1.268 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 18η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.682. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 136 ημέρες (από 133 ημέρες) και των θανάτων σε 167 (από 161 ημέρες), σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

  Έρχεται δύσκολος Σεπτέμβριος

  Ακόμη πιο δύσκολος όμως από επιδημιολογικής άποψης θα είναι ο επόμενος μήνας, όπως άλλωστε δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων. Ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται σταθερά, όπως και των νοσηλειών, ενώ η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, το άνοιγμα το σχολείων και η υστέρηση στους εμβολιασμούς συνιστούν πολύ αρνητικές παραμέτρους για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ