Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Αυγ-2021 07:30

  Τι περιμένει το Yπουργείο Υγείας από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

  Πρόστιμα €780.000 το Σαββατοκύριακο για παραβάσεις των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Με το ποσοστό εμβολιαστικής  κάλυψης στην Ελλάδα με μία δόση να αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου, και όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τα αντίστοιχα ποσοστά να φτάνουν στο 53,5% και 62,7%, ο στόχος για "τείχος" ανοσίας στο 80% είναι ακόμη μακριά. 

  Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, χρειαζόμαστε ακόμη σχεδόν 1.000.000 εμβολιασμούς, για να φτάσουμε τα ποσοστά τα οποία έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, και να μπορέσει να περιοριστεί η διασπορά του τέταρτου κύματος, εν μέσω της επέλασης και του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

  Η επιβολή μέτρων από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, που αφορούν τους ανεμβολίαστους, έχουν διπλό στόχο. Πρώτον, να σταματήσουν οι νέες μεταλλάξεις, και δεύτερον να θωρακιστεί το σύστημα υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό. 

  Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Σε νούμερα, από τους 319 διασωληνωμένους λόγω Covid ποιυ ανακοινώθηκαν στις 23 Αυγούστου, οι 291 (91%) είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι.

  "Μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος υγείας από εδώ και πέρα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη" είπε ο κ. Κικίλιας, δίνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ τους επόμενους μήνες.

  Τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο

  -οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ. 

  -οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα.  Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ.

  - Οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. 

  -Για τους φοιτητές υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. 

  -Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της επικράτειας με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς νησιά για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών. Αυτό πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ. 

  -Στους κλειστούς χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης, θα υπάρχει λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. 

  -Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, αθλοπαιδιών κλπ., έχουμε λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. 

  -Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, έχουμε λειτουργία για εμβολιασμένους νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

  -Βάσει νόμου οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.  Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

  -Στα αθλητικά σωματεία και τα κλειστά γυμναστήρια προβλέπεται λειτουργία για εμβολιασμένους/νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

  -Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας. 

  -Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνάθροιση, θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για χρήση μάσκας.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ