Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 15:26

  Reuters: Το δράμα των πελαργών και άλλων πτηνών και ζώων από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

  Reuters: Το δράμα των πελαργών και άλλων πτηνών και ζώων από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταφέρει να κάνουν πολλούς πελαργούς να χάσουν τον δρόμο τους προς την Αφρική και πέφτουν πάνω σε καλώδια ρεύματος, λέει στο Reuters ένας φιλοζωικός σύλλογος.

  Τα πτηνά έχουν βρεθεί νεκρά σε πάρα πολλές κατοικίες πολιτών των βορείων προαστείων της Αθήνας, καθώς πέφτουν πάνω σε καλώδια και ηλεκτρίζονται μέχρι θανάτου αφού μπερδεύονται από τον καπνό και τις φωτιές που υπήρχαν σε πολλά μέρη της Αττικής.

  "Τις τελευταίες 3 μέρες, πολλοί πελαργοί βρίσκονται σε τελείως άκυρα μέρη, μέρη τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, όπως τα Βριλλήσια, το Χαλάνδρι και σε πολυκατοικίες," είπε η Μαρία Γκανότη, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

  "Επειδή τα ζώα είναι ανάστατα, πέφτουν πάνω σε ηλεκτρικές κολώνες και ηλεκτρίζονται πάνω στα καλώδια. Έχουμε πολλούς πελαργούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς πελαργούς στην Αθήνα...Οι άνθρωποι μαζεύουν νεκρούς πελαργούς από τους κήπους τους" είπε η Γκανότη.

  Κάθε χρόνο πελαργοί που έρχονται από την κεντρική Ευρώπη και την βόρεια Ελλάδα, πετάνε πάνω από την Αττική και συγκεντρώνονται κοντά στο ακρωτήριο του Σούνιου, γύρω στα 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα καθώς περιμένουν για τους βόρειους ανέμους να τους βοηθήσουν να πετάξουν πάνω από την Μεσόγειο για να πάνε στην Αφρική για τον χειμώνα.

  "Δυστυχώς, πετούσαν πάνω από τις φωτιές," είπε η κα Γκανότη που υπολογίζει περίπου 20 θανάτους πελαργών μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι 4 λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη στο κέντρο πρώτων βοηθειών της ANIMA. Μόλις γίνουν καλά θα μεταφερθούν στην ανατολική ακτογραμμή της Ελλάδας όπου και θα αφεθούν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αφρική μαζί με τα άλλα σμήνη πελαργών.

  "Επειδή πρέπει να πάνε στην Αφρική, τα πάμε σε μέρη όπου περνάνε σμήνη και θα τα ακολουθήσουν. Ή θα περιμένουν να περάσει ο χρόνος και να πάνε τον επόμενο," είπε η Γκανότι.

  Τα πουλιά εκπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο μέρος από τις τραυματικές εμπειρίες των ζώων, άγριων και κατοικιδίων, μέσα στις φωτιές που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα από δάση.

  Το κέντρο πρώτων βοηθειών περιθάλπτει και άλλα άγρια ζώα όπως είναι οι χελώνες, οι οποίες έχουν καεί ή έχουν εισπνεύσει καπνό από τις φωτιές.

  "Κάποια ζώα είναι εκεί και θα πεθάνουν. Οι χελώνες για παράδειγμα, αν έχουν εισπνεύσει πολύ καπνό και έχουν καεί εσωτερικά, δεν θα μπορούν να φάνε και θα πεθάνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό," είπε η Γκανότη.

  Οι φωτιές στα προάστια της Αθήνας έχουν κάψει 8 χιλιάδες εκτάρια από δάση τις τελευταίες  μέρες, σκοτώνοντας την άγρια ζωή, καταστρέφοντας οχήματα και σπίτια, και αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να εκκενώνουν τις περιοχές τους. Από την Δευτέρα, οι φωτιές στην Αττική έχουν περιοριστεί, αφήνοντας πίσω απανθρακωμένα κατάλοιπα, ενώ σε άλλα μεγάλα μέτωπα, όπως είναι το νησί της Εύβοιας, η φωτιά συνεχίζεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ