Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 13:50

  ΕΑΔ: Η έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ αποτιμά θετικά την πρόοδο της Ελλάδας

  Η νέα διοίκηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ αποτιμά θετικά την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

  Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2021.

  Στο κεφάλαιο που αφορά στην Ελλάδα η Έκθεση αποτιμά θετικά (σελ. 6) την πρόοδο της Χώρας στον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.Κ.Δ.) και τον σημαντικό ρόλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή υλοποίησή του. Επισημαίνει, επίσης, ότι η κατάρτιση του νέου Ε.Σ.Σ.Κ.Δ. για την περίοδο 2022-2025, που γίνεται υπό την καθοδήγηση της Ε.Α.Δ., εστιάζει στους τομείς και τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο εμφάνισης περιστατικών διαφθοράς.

  Στο κείμενο της Έκθεσης (σελ. 7) επισημαίνεται η σταδιακή βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Ε.Α.Δ., ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκπόνηση και τη δημοσίευση από την Αρχή του "Οδηγού Διαχείρισης Κινδύνων Διαφθοράς και Απάτης" για χαρτογράφηση και την αποτροπή φαινομένων απάτης και διαφθοράς σε δημόσιους φορείς.

  Στα ειδικότερα σημεία της Έκθεσης (σελ. 8) αποτιμώνται με θετικό πρόσημο οι προγραμματισμένοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) που πραγματοποιεί η Ε.Α.Δ. με την εφαρμογή για πρώτη φορά μεθοδολογίας και κριτηρίων ανάλυσης διακινδύνευσης. Οι έλεγχοι αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 15 περιπτώσεων μη δηλωθέντων εσόδων και 2 περιπτώσεων πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων.

  Θετικά αποτιμάται (σελ. 9) και η συμβολή της Ε.Α.Δ. στην προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας για το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2020 με τη διενέργεια 10.678 ελέγχων και την επιβολή προστίμων ύψους 954.950€, καθώς και την αναστολή λειτουργίας 109 επιχειρήσεων.

  Τέλος, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της άσκησης πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων (lobbying) και η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937 για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, ζητήματα στα οποία συμμετέχει ενεργά η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, θα αξιολογηθούν εκ νέου το 2022 στο πλαίσιο της επόμενης Έκθεσης για το κράτος δικαίου στην ΕΕ (σελ. 9). 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ