Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 18:28

  Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

  Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας προσέφυγαν δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων.

  Η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε, εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη και με αυτή χαρακτηρίζονται ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για την συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της πράξης (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων. Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, η των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

  Κατά τους ίδιους, προσκρούει σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως αυτή της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης, αλλά και στη αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας.

  Τέλος, επισημαίνουν ότι η συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων είναι αντίθεη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ