Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Ιουλ-2021 09:37

  Όλες οι νέες προθεσμίες για τα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους

  Όλες οι νέες προθεσμίες για τα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Τρέχουν” οι προθεσμίες δηλώσεων για τα μέτρα στήριξης στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Έως σήμερα μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων για το διάστημα από την 1η έως την 24η Ιουλίου, ενώ από 25 Ιουλίου μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις για αναστολές για το διάστημα μεταξύ 25ης -31 Ιουλίου.

  Έως τις 30 Ιουλίου μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις για το πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο προβλέπει επιδότηση εισφορών και μισθών, για τη "Συν-Εργασία” και τις ενισχύσεις σε θέατρα και κινηματογράφους.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Αναστολές συμβάσεων

  Έως την 24/7/2021, το σύστημα "Εργάνη" είναι θα διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

  Εντός της παραπάνω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/7/2021 έως και 24/7/2021.

  Από 25/7/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως και 24/7/2021.

  Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 31/3/2021.

  2. Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας

  Για τις περιπτώσεις προσλήψεων εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που πραγματοποιήθηκαν από 1/6/2021 μέχρι την 14/7/2021, από επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τους εργαζόμενους αυτούς στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων τους στο πρόγραμμα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, έως 30/7/2021.

  3. Ενίσχυση για θέατρα, σινεμά, διανομείς κινηματογραφικών ταινιών

  Νέες προθεσμίες υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών από τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης (θέατρα, σινεμά, διανομείς κινηματογραφικών ταινιών κλπ)

  Επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και χώρων παραστάσεων καθώς και οι επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων ταινιών κινηματογράφου που είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά δικαιολογητικά από αύριο 21/7/2021 έως και τις 30/7/2021.

  4. "Συν-Εργασία” Ιουλίου

  Έως και τις 31 Ιουλίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων για ένταξη στο μηχανισμό "Συν-Εργασία” για το μήνα Ιούλιο.

  Προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στο μηχανισμό αυτό είτε για όλο το παραπάνω τρίμηνο διάστημα ή για επιμέρους διάστημα (πχ μόνο τον Ιούλιο, ή μόνο τον Ιούλιο -Αύγουστο ή το Ιούλιο και το Σεπτέμβριο), θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020 -Μαρτίου 2021 σε σχέση με το διάστημα Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

  Όσον αφορά την επιδότηση των μισθών είναι η ίδια για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό (σσ ενίσχυση 60% επί της μείωσης του καθαρού μισθού.)

  Το "καθεστώς”, όμως, της επιδότησης εισφορών διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει κάθε επιχείρηση. Συγκεκριμένα:
  (α) Επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών (ακτοπλοϊκές, αεροπορικές) προβλέπεται επιδότηση του 100% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών επί του μισθού που έχει κοπεί.

  (β)  Επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στον κλάδο του τουρισμό (σ.σ. αφορά εποχικούς εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης) ή στον κλάδο των ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών μεταφορών προβλέπεται κάλυψη του 100% του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών (τόσο για το χρόνο που εργάζεται, όσο για το χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός) και του 100% των εργατικών εισφορών μόνο για το χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός. Συνεπώς καταβάλλονται μόνο οι εργατικές εισφορές επί του μισθού μετά τη μείωση. Όλες οι άλλες εισφορές καλύπτονται από το κράτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ